Partij van de Arbeid

Boelhouwer weer in Tweee Kamer

15-01-2008 11:40

Vandaag wordt Jan Boelhouwer opnieuw geïnstalleerd in de Tweede Kamer. De opvolger van Aleid Wolfsen (die imiddels burgemeester is in Utecht) was van 2003 tot 2006 al lid van de Kamer namens de PvdA. Boelhouwer wil zich vooral inzetten voor de luchtkwaliteit in Nederland.

Boelhouwer: Het blijkt dat één zevende van de kinderen die in drukke binnensteden wonen kleinere longen hebben dan kinderen op het platteland. Deze kinderen kampen met veel luchtwegproblemen door alle fijnstof in de lucht. Zij zullen nooit normaal kunnen sporten. Boelhouwer vindt dat er drastische maatregelen getroffen moeten worden: Ik vind dat er een verbod moet komen op vervuilende autos in de binnensteden. Het kabinet heeft een mooi begin gemaakt met de zogenoemde slurptax, maar daarmee zijn de autos de binnenstad nog niet uit.

Boelhouwer is van plan vele onderwerpen aan de orde te stellen. Er zijn zoveel dingen die me verbazen. Zo heb ik binnenkort onder andere een overleg over de containers met gif uit China. De brandveiligheid van gebouwen is ook erg belangrijk.

De eerste weken zal Boelhouwer zich moeten inlezen in de vele dossiers. Het is bijzonder terug te komen in de Tweede Kamer, na de verkiezingsuitslag had ik er niet op gerekend. Nieuw in zijn portefeuille zijn milieubeleid, grondbeleid, bouwregelgeving en rijksgebouwendienst en de gemeentelijke herindelingen Zuid-Holland. Evenals in 2003 heeft Boelhouwer nu opnieuw waterbeleid in zijn portefeuille. Het zijn onderwerpen die erg actueel zijn. Het milieubeleid is bijvoorbeeld problematiek die iedereen aan gaat.

Voordat Boelhouwer in de Tweede Kamer aan het werk ging, was hij onder andere lid Provinciale Staten van Noord-Brabant. Daarnaast was hij ondermeer managing director van de onderzoeksschool faculteit der sociale wetenschappen en universitair hoofddocent psychologie (experimentele psychologie en methoden) aan de Katholieke Universiteit Brabant.

Naast zijn werk in de Tweede Kamer is Boelhouwer onder ander columnist van het Brabants Dagblad, voorzitter van Korrelatie en voorzitter van het NIAF (Nederlands Instituut voor Animatiefilms).