Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Aardbevingen bij Saba (Nederlandse Antillen)
15 januari 2008 - Op 14 januari 2008 zijn twee aardbevingen bij Saba waargenomen, om 14:31:18 en 14:32:59 UTC. De aardbevingen vonden ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van het eiland plaats en hadden een kracht van respectievelijk 3,8 en 3,9 op de schaal van Richter. De lokatie van de eerste aardbeving.

Beide aardbevingen zijn geregistreerd door de drie seismische meetstations (SABA, SEUS, SMRT) die sinds november 2006 op de Bovenwindse eilanden operationeel zijn. Het KNMI en MDNAA (Meteorologische Dienst Nederlandse Antillen en Aruba) ontvangen de seismische signalen in real-time. Deze seismogrammen zijn ook live via onze webpagina te zien (zie link 'Seismogrammen Nederlandse stations').

De analyse van deze registraties laat zien dat beide aardbevingen relatief ondiep hebben plaatsgevonden, op enkele kilometers diepte. Een nauwkeuriger schatting kan alleen gemaakt worden op grond van registraties van meerdere meetstations in de regio.

Bijgevoegde seismogrammen geven de verticale bodembeweging weer in millimeters ten gevolge van beide aardbevingen, in Saba, St. Eustatius en St. Maarten. Omdat de bevingen relatief dicht bij Saba plaatsvonden is de bodembeweging daar het grootst geweest, en zijn de bevingen ook gevoeld.

---

Eerste uitgave: 15-01-08