CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fRia+Oomen.jpg&tabid =157&mid=1006] 15 januari 2008 - Persbericht - Sociale zekerheid Nederlandse grensarbeiders en militairen sterk verbeterd

Als gevolg van amendementen van Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (sociale zaken) op de jaarlijkse aanpassing van de 'Europese coordinatieverordening sociale zekerheid' wordt de positie van Nederlandse grensarbeiders en militairen drastisch verbeterd. De voorstellen van Ria Oomen-Ruijten zijn vandaag met overgrote meerderheid aangenomen in het EP.

Nederlandse militairen die in Duitsland of België gelegerd zijn vallen met hun gezinnen niet onder de zorgverzekeringswet. Om die reden konden de gezinnen zich niet inschrijven in een Belgisch of Duits ziekenfonds. Zij waren daarom verplicht een dure particuliere polis af te sluiten. Tijdens de behandeling van de aanpassing van de 'Europese coordinatieverordening sociale zekerheid' diende Ria Oomen-Ruijten hierover een amendement in. Volgens dit amendement moeten gezinsleden van de actieve militairen als verdragsgerechtigde worden beschouwd en kunnen zij zich voortaan inschrijven bij het ziekenfonds in het woonland. Er is over deze zaak overeenstemming bereikt tussen de fracties en de lidstaten.

Naast die van militairen is ook de rechtspositie van Nederlandse grensarbeiders is versterkt.

Ria Oomen: 'Tijdens de parlementaire behandeling bleek dat gezinnen die in Nederland wonen en waarvan beide ouders in België of in Duitsland werken ten onrechte de kinderopvangvergoeding werd geweigerd. Ook dit is nu gerepareerd en de Nederlandse overheid heeft beloofd om volstrekte helderheid te verschaffen over de manier waarop de gezinsbijlagen (kinderbijslag en kinderopvangtoeslag) gecoördineerd zullen worden met bestaande Belgische en Duitse uitkeringen.'

In de toekomst is de het recht op kindertoeslag verzekerd, maar Ria Oomen sluit niet uit dat grensarbeiders nu zullen proberen om via de rechter met terugwerkende kracht alsnog kinderopvangvergoeding te krijgen over de jaren dat zij ten onrechte geen vergoeding hebben gekregen.

Het Europees Parlement is samen met de Raad van Ministers mede-wetgever. Omdat Ria Oomen in haar onderhandelingen met de Raad van Ministers overeenstemming heeft weten te krijgen worden de nieuwe aanpassing snel van kracht.

---