Hoge Raad vernietigt uitspraak hof over veroordeling van voormalige Maastrichtse rechter voor bezit afbeeldingen van jongeren beneden de leeftijd van zestien jaar

Eind 2001 zijn in de woning van een voormalige Maastrichtse rechter videobanden en computerdiskettes aangetroffen met afbeeldingen van seksuele gedragingen van jongeren. De verdachte is voor het in bezit hebben van afbeeldingen van jongeren beneden de zestien jaar door het hof Arnhem op 24 april 2006 (zie rechtspraak.nl LJN AW3267) veroordeeld tot een gevangenisstraf van één maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Procedure bij de Hoge Raad
Tegen die uitspraak van het hof heeft de verdachte beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.
In cassatie is de zaak voor de verdachte behandeld door mr. A.E.M. Röttgering, advocaat in Amsterdam.
Advocaat-generaal mr. W.H. Vellinga heeft in zijn conclusie van 11 september 2007 geadviseerd tot vernietiging van de uitspraak van het hof.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad heeft op 15 januari 2008 de uitspraak van het hof vernietigd en de zaak verwezen naar het hof 's-Gravenhage om de zaak opnieuw te behandelen.

Het hof Arnhem heeft een deskundige ingeschakeld om inzicht te krijgen in de leeftijd van de afgebeelde personen. Het hof heeft het bewijs dat het ging om jongeren beneden de leeftijd van zestien jaar mede gebaseerd op de opvattingen van die deskundige. De verdachte en zijn advocate hebben bij het hof onderbouwde kritiek naar voren gebracht over de wijze van beoordelen van de leeftijden door de deskundige.
Volgens de Hoge Raad had het hof duidelijk moeten maken waarom het deze onderbouwde kritiek van de verdeding van de hand wees. De Hoge Raad heeft beslist dat het hof daardoor heeft verzuimd een gemotiveerd antwoord te geven op het standpunt van de verdediging. Zo'n antwoord is in dit geval wettelijk verplicht.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 15 januari 2008. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is laatstgenoemde bindend.

Den Haag, 15 januari 2008
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236

LJ Nummer

BB4853


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 15 januari 2008 Naar boven