Gemeente Enkhuizen



Enkhuizen let op het milieu bij inkoop

Gemeente Enkhuizen haalt goede resultaten met haar inkoopbeleid. Met duurzaam inkopen in het bijzonder.

De Nederlandse regering wil dat in 2010 bij meer dan 50% van de overheidsinkopen duurzaamheid een belangrijke rol speelt. De Tweede Kamer vindt dat voor rijksdiensten dit percentage 100% moet zijn. In het Noordhollands Dagblad van 15 januari 2008 luidt het Platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen de noodklok omdat rijksdiensten zoals ministeries slecht zijn in Duurzaam Inkopen. In het artikel wordt verwezen naar een top 10 van gemeenten die nu al het duurzaamst inkopen. De gemeente Enkhuizen staat op de achtste plaats van de meest duurzame gemeenten met een score van 72%.

Wat doet Enkhuizen aan Duurzaam Inkopen?

Gemeente Enkhuizen heeft intern beleid gemaakt om de inkoop van producten en diensten te regelen. Een gemeente moet van start tot eind kunnen aantonen dat een aankoop en aanbesteding goed en volgens landelijke regels is uitgevoerd. Bij het uitvoeren van inkoop hoort ook Duurzaam Inkopen. Op deze manier kan Enkhuizen in 2010 voldoen aan de eis dat 50 % van de ingekochte producten, duurzaam is.

Wat is Duurzaam Inkopen?

Duurzaam inkopen gaat over inkoop van duurzaam hout, energiezuinige apparaten, werkkleding die zonder kinderarbeid gemaakt wordt etcetera. Met het inkoopgedrag draagt de gemeente mede de verantwoordelijkheid voor de gevolgen voor mensen elders, het milieu dichtbij en ver weg. Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl