Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad debatteerde over het rapport van de Gemeentelijke Ombudsman 'Baas in eigen huis'. Ook werd het meerjarenplan WMO vastgesteld. Leefbaar Rotterdam en SP stemden tegen. Er werd een kritisch debat gehouden, maar geen moties werden aangenomen.

Raadsvergadering van 20 december 2007

Vragenhalfuur

Raadslid Gülmüs stelde vragen over het parkeerbeleid in Carnisse na beëindiging van de proef Shop & Stop. De PvdA wilde duidelijkheid en vroeg of de proef voortgezet wordt. Wethouder Baljeu (o.a. Verkeer) kon dat bevestigen en gaf aan dat het een middel is om winkelgebieden te versterken.

Tweeminutendebat asbest in Europoint II

De raad debatteerde over een melding van asbest in het gebouw Europoint II. De PvdA maakte zich zorgen en vroeg of dit voorkomen had kunnen worden. De fractie verzocht om medisch onderzoek bij de medewerkers en voorzorgsmaatregelen om dit in de toekomst te voorkomen. Wethouder Karakus (o.a. Wonen) bevestigde dat bij het bestek al bekend was dat er asbest in het pand aanwezig was. De nieuwe melding was op dat moment nog niet bekend.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er geen gezondheidsrisicos zijn. Na een toelichting van de wethouder trok de PvdA de motie in.

Tweeminutendebat analyse van taken gemeente Rotterdam

Op verzoek van Leefbaar Rotterdam werd kort gedebatteerd over het Tussenrapport Taakanalyse Rotterdam over o.a. de vraag welke taken buiten de gemeentelijke organisatie kunnen worden geplaatst. De fractie had kritiek op de wijze waarop de gemeente haar kerntaken analyseert .

Het college werd opgedragen te stoppen met de taakanalyse. De SP en ChristenUnie-SGP deelden dit standpunt maar de motie werd verworpen. Wethouder Baljeu (o.a. Organisatie) legde de werkwijze van de taakanalyse uit en verzocht de raad dit proces eerst af te wachten.

Tweeminutendebat alternatieven Hoeksche Waard

De SP nam het initiatief voor een debat over een onderzoek, dat in opdracht van twee ministers is uitgevoerd, naar de alternatieven voor de Hoeksche Waard. Belangrijkste conclusie is dat er voldoende geschikte alternatieven zijn voor het bedrijventerrein. Een motie van de SP om te stoppen met de lobby werd verworpen. Alleen de SP, GroenLinks, ChristenUnie-SGP en een lid van Leefbaar Rotterdam stemden voor. Wethouder Harbers (Economie) betoogde dat hij serieus kennis heeft genomen van het onderzoek. Hij legde uit waarom hij twijfels heeft over de mogelijke alternatieven. Wel zal hij gesprekken voeren en alle alternatieve locaties beoordelen op basis van een quick scan.

Tweeminutendebat veiligheid Hoogstraat

Leefbaar Rotterdam verzocht de raad te debatteren over de veiligheidssituatie in het centrum. Aanleiding hiervoor zijn nieuwe meldingen van inbraken en een overval op de Hoogstraat. De fractie verzocht het college zo snel mogelijk voor mobiel cameratoezicht te zorgen totdat er vaste cameras zijn. Na een toelichting van de burgemeester stemde alleen de indiener voor de motie.

Alle partijen riepen wel op er alles aan te doen om de veiligheid te waarborgen.

Hoewel de strekking van de motie goed is gaf de burgemeester aan dat deze technisch niet kan worden uitgevoerd. Hij bevestigde dat al het mogelijke wordt ingezet om de onveiligheid aan te pakken. Zo is het toezicht intensiever en is er extra politie-inzet.

Onderzoek naar begeleid kamerwonen

Er komt een onderzoek naar de behoefte aan begeleid kamerwonen. De raad hield een tweeminutendebat over dit onderwerp. Volgens de initiatiefnemer PvdA dreigen veel jongeren tussen wal en schip te vallen. Er is een relatie tussen het voortijdig verlaten van de school en de mogelijkheden voor huisvesting. De motie van de PvdA en Leefbaar Rotterdam om ook aan te geven hoe in de behoefte aan kamers kan worden voorzien werd unaniem aangenomen.

Wethouder Geluk (o.a. Jeugd en Onderwijs) bevestigde dat de aanpak van het tekort aan kamers een belangrijke collegedoelstelling is. De wethouder heeft de gemeente opdracht gegeven tot onderzoek. Hij gaf aan in te zullen zetten op een spoedige afronding.

Meerjarenplan WMO vastgesteld

De gemeenteraad heeft het meerjarenbeleid voor de Wet maatschappelijke ondersteuning vastgesteld. Leefbaar Rotterdam en de SP stemden tegen het meerjarenplan.

De andere partijen steunden de ambities die het college heeft gesteld wel. De fracties riepen op tot een zorgvuldige uitvoering. Verder dient erop te worden toegezien dat Rotterdammers ook echt gebruik gaan maken van het aanbod.

Kritisch debat maar geen moties aangenomen

De raad voerde een kritisch debat maar nam geen moties aan. Na uitleg door wethouder Kriens (o.a. Welzijn) trok GroenLinks haar motie voor een protocol voor bemoeizorg in. Na een toezegging trok ook Leefbaar Rotterdam een motie voor een aanvullend criterium bij aanvragen in. Omdat de wethouder aangaf dat uitkeringsgerechtigden zich al verplicht inzetten voor de samenleving trok de fractie ook deze motie in.

De SP en Leefbaar Rotterdam probeerden het meerjarenbeleid voor de WMO bij te sturen. De SP pleitte voor een versnelde uitwerking van de compensatieplicht. De motie werd verworpen en kreeg alleen steun van de grootste oppositiepartij. Leefbaar Rotterdam riep op tot de oprichting van een welzijnsvastgoedorganisatie. Alleen de indiener en een lid van de SP onderschreven dit. Ook vroeg Leefbaar Rotterdam aandacht voor collectieve nazorg-voorzieningen voor kinderen met psychiatrische problemen. De motie werd verworpen ondanks steun van de indiener, SP, D66 en de ChristenUnie-SGP. De oppositiepartij drong verder aan op zelfhulp bij depressie via internet maar kreeg opnieuw alleen steun van de SP, D66 en de ChristenUnie-SGP. Een volgende motie van Leefbaar Rotterdam over de wijze van verstrekking van scootmobielen werd verworpen.

Het college moet stoppen met het vergoeden van het afkopen van de vrijwillige inzet. De VVD, SP, D66 en de ChristenUnie-SGP waren het eens met Leefbaar Rotterdam maar de motie haalde het niet. Leefbaar Rotterdam stuurde aan op een korte- en langetermijnvisie voor prognoses en scenarios. Ook dit verzoek aan het college haalde het niet; alleen de SP en D66 stemden voor. De laatste motie van Leefbaar Rotterdam en de SP om de welzijnsbudgetten centraal bij de gemeente te beleggen haalde het ook niet.

Meedoen en erbij blijven

In het zogenoemde meerjarenplan Meedoen en erbij blijven staat wat er moet gebeuren om alle Rotterdammers zich thuis te laten voelen en mee te laten doen. De WMO is begin dit jaar van kracht gegaan. Gemeenten moet zelf zorgen voor een goede uitvoering. De wet is erop gericht mensen zo lang en zo veel mogelijk mee te laten doen in de samenleving, ondanks beperkingen die zij ervaren.

Waterplan 2 Rotterdam vastgesteld

De raad heeft de plannen van het college over het gebruik van water in de komende decennia unaniem vastgesteld. Het betreft de opvang en berging van het toenemende aanbod van water uit de hemel, en van de rivieren en als gevolg van de stijgende zeespiegel.

In het Waterplan 2 Rotterdam, werken aan een aantrekkelijke stad, staat de zogenoemde wateropgave tot 2030. Daarbij wordt ingegaan op de waterkwaliteit, het gebruik van water om de stad aantrekkelijker te maken en hoe om te gaan met de hoeveelheid water. In de toekomst krijgt Rotterdam bijvoorbeeld waterpleinen en meer groene daken. Met een waterplein worden piekbuien tijdelijk opgevangen in de dichtbebouwde openbare ruimte van de stad. Het waterplan past in het Rotterdam Climate Initiative.

Rapport van de Gemeentelijke Ombudsman

De raad heeft uitvoerig gedebatteerd over het rapport Baas in eigen huis van de Gemeentelijke Ombudsman en zijn uitspraken over interventieteams. De uitspraken leidden eerder tot verontwaardiging in de raad. Aanleiding hiervoor was een vergelijking met praktijken uit de Tweede Wereldoorlog.

Eén van de aanbevelingen uit het rapport is dat de schriftelijke toestemming van de burger om zijn/haar woning te betreden moet worden vastgelegd.

Geen volmondig excuses gemaakt

De raad nam één motie van de PvdA aan waarin wordt aangestuurd op intensivering van de huisbezoeken door de interventieteams. Leefbaar Rotterdam, SP, GroenLinks en D66 stemden tegen. De PvdA sprak uit dat de kwaliteit van de huisbezoeken moet worden gewaarborgd.

Leefbaar Rotterdam had kritiek op de vergelijking die de ombudsman maakte tussen het optreden van de interventieteams en de Tweede Wereldoorlog. Een motie om de ontslagprocedure van de ombudsman in werking te stellen kreeg geen steun van andere fracties. Het CDA keurde de uitlatingen van de ombudsman af maar beschouwde de zaak daarmee als afgedaan. De fractie vond het goed dat de interventieteams ook aandacht hebben voor de behoefte aan zorg.

D66 gaf aan voorstander te zijn van het weghouden van de overheid uit het privé-leven van de burger. Uitsluitend in geval van nood zou de overheid wel een woning binnen moeten kunnen treden. De fractie pleitte samen met de SP voor schriftelijke toestemming van de bewoner. Alleen de indieners stemden voor deze motie. De SP betoogde voorstander te zijn van aanbellen en aankijken maar stelde vast dat die aanpak van een andere orde is dan de werkwijze van de interventieteam. Ze diende samen met D66 een motie in voor schriftelijke verslaglegging van een huisbezoek aan de bewoner. Opnieuw haalde de motie het niet.

Dat geldt ook voor een volgende motie van de SP en D66 voor verkleining van de interventieteams.

De ChristenUnie-SGP stelde vast dat de uitspraken van de ombudsman het instituut de ombudsman geen goed hebben gedaan. De situatie is alleen geen reden voor ontslag. Risicoanalyses op basis van ervaringen moeten volgens de fractie verbeterd worden.

Volgens de VVD mag de ombudsman kritisch zijn. Maar als de uitlatingen zijn gericht op de uitvoerders van het beleid keurt de fractie deze af.

GroenLinks pleitte voor een zorgvuldige evaluatie van de inzet en werkwijze van de teams. Na een toezegging van de burgemeester trok de fractie haar motie in voor het vastleggen van het niet verlenen van toestemming door de bewoner.

De burgemeester gaf uitleg over het beleid waarbinnen de interventieteams werken. Ten aanzien van de uitspraken betreurde de burgemeester het dat de ombudsman geen volmondig excuses heeft gemaakt.

Voorbereidingsbesluit voor elektriciteitscentrale

De gemeenteraad heeft een voorbereidingsbesluit genomen voor gronden gelegen aan de Missouriweg op de Maasvlakte. 25 raadsleden stemden voor en 20 tegen.

Het besluit is nodig voor de komst van een kolencentrale van Electrabel Nederland aan de Missouriweg. Electrabel is een beursgenoteerde vennootschap die producent en leverancier is van o.a. energie.

Raadsfracties wisselden in het debat uit welke gevolgen de kolencentrale voor het klimaat kan hebben. Ook werd gesproken over de ontwikkeling van duurzame energie.

De PvdA en het CDA riepen met een motie het college op ervoor te zorgen dat Rotterdam de meest innovatieve en duurzame haven- en energiestad van de wereld wordt. Slechts twee leden van Leefbaar Rotterdam stemden tegen. Een volgende motie van de fracties, voor een jaarlijkse rapportage over de ontwikkelingen bij energiecentrales op het gebied van o.a. biomassa, werd ook aangenomen. Leefbaar Rotterdam stemde tegen.

Debat over Paradijshof in Nieuw Crooswijk

De raad heeft de sloop- en bouwplannen in de Paradijshof in Nieuw Crooswijk behandeld en vastgesteld. De ChristenUnie-SGP en de SP stemden tegen.

De plannen maken deel uit van de herstructurering van Nieuw Crooswijk. Het voornemen tot herstructurering zorgde al eerder voor stevige discussies in de raad.

Leefbaar Rotterdam pleitte voor een uitgebreid overzicht van alle regelingen ter compensatie van planschade. De motie werd met algemene stemmen aangenomen.

De ChristenUnie-SGP stuurde aan op een onafhankelijk onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van het masterplan Nieuw Crooswijk. De motie werd verworpen en kreeg alleen steun van de indiener, SP en GroenLinks.

In de Paradijshof worden drie bestaande blokken, waaronder de Reserveboezem III, gesloopt en twee bouwblokken gerealiseerd. De herstructurering wordt uitgevoerd in zogenoemde realisatieplannen. De gemeenteraad verzocht het college eerder met een amendement om deze plannen altijd eerst ter goedkeuring aan de raad voor te leggen. Het realisatieplan Paradijshof is de eerste in een serie van vier.

Diverse moties afgedaan

Diverse moties zijn door de gemeenteraad afgedaan.
* Motie-Hulman over de onderbouwing van benodigde middelen voor Heel niveau 4. Het college heeft aangegeven welke middelen nodig zijn.
* Motie-Gülmüs e.a. om de ondersteuning aan sportclubs uit te breiden en inspanning te plegen voor een voetbalcompetitie voor 65-plussers. De komende jaren zal de ondersteuning aan sportverenigingen en aan voetbalclubs in het bijzonder worden uitgebreid.

* Motie-Simons e.a. om functies binnen de gemeente Rotterdam op het gebied van arboregelgeving, integriteit, ongewenste omgangsvormen, geweld en bedrijfsmaatschappelijk werk zo veel mogelijk te bundelen bij een zo min mogelijk aantal (vertrouwens)personen.
* Motie-Strörmann over gratis openbaar vervoer uitjes van basisscholen. Om bureaucratie te voorkomen zullen de middelen rechtstreeks ter beschikking komen van de scholen.
* Motie-Van Tijn/Harbers voor een heldere bestuurlijke structuur van het Rotterdams Film Fonds. Aanleiding voor de motie was een onderzoek naar de economische effecten van leningen die door het RFF worden verstrekt.

* Motie-Talbi e.a. over een sluitende aanpak voor de schuldhulpverlening. De werkzaamheden rondom armoedebestrijding en schuldhulpverlening worden voortaan in één team ondergebracht.

En verder heeft de raad

* de Verordening parkeerregulering en parkeerbelastingen 2008 vastgesteld;

* de derde bestuursrapportage vastgesteld. Leefbaar Rotterdam en de SP stemden tegen. Met de bestuursrapprotage legt het college verantwoording af over de beoogde resultaten en doelstellingen. Een motie van de fractie voor een frequente rapportage over het Pact op Zuid werd aangenomen. Alleen een deel van de PvdA stemde tegen. Leefbaar Rotterdam riep ook op tot heroverweging van een roeibaan in de Eendragtspolder maar kreeg alleen steun van de SP en de ChristenUnie-SGP.

* het derde ijkmoment in het proces van de verzelfstandiging van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) besproken. Ook benoemde de raad het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Rotterdam.

Raadsvergadering gemist?

De vergadering van de gemeenteraad is live uitgezonden op www.rotterdam.nl en kan in het archief worden teruggezien.