Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 15 januari 2008
Durfal met duurzame blik gezocht
Start werving voor nieuwe VN- jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling

Weet jij hoe je klimaatverandering kan tegengaan en armoede moet bestrijden? Wil jij dat vertellen aan regeringsleiders over de hele wereld? Ga jij met andere jongeren in gesprek over wat zij vinden van milieuproblemen en armoede? De Nationale Jeugdraad is op zoek naar degene die al deze vragen met 'ja' kan beantwoorden. Hij of zij kan zich vóór 1 februari 2008 kandidaat stellen voor de functie van jongerenvertegenwoordiger naar de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties via www.jeugdraad.nl/csd.

De stem van Nederlandse jongeren
De komende twee weken hebben alle jongeren van 18 tot 26 jaar de kans om zich kandidaat te stellen voor de functie van jongerenvertegenwoordiger naar de VN-Commissie voor Duurzame Ontwikkeling. De komende twee jaar zal de nieuwe jongerenvertegenwoordiger de stem van Nederlandse jongeren vertegenwoordigen op een groot aantal internationale vergaderingen over duurzame ontwikkeling. Samen met de huidige jongerenvertegenwoordiger Maayke Damen gaat hij/zij ministers toespreken, onderhandelen over verdragen maar ook heel veel praten met andere jongeren.

"Jongerenvertegenwoordiger zijn is echt geweldig!", zegt Maayke. "Je kunt echt een verschil maken, dingen aankaarten die jij belangrijk vindt bij mensen die er echt over gaan. Daarnaast ontmoet je zoveel inspirerende mensen, daar heb je je hele leven wat aan. Het belooft dus een spannende tijd te worden waarin je meewerkt aan een nieuw klimaatverdrag, maar ook aan armoedebestrijding. Als jongerenvertegenwoordiger geef jij Nederlandse jongeren een stem op internationaal niveau over onderwerpen die hen aangaan!".

De aanmeldingstermijn sluit op 1 februari 2008. Dan volgt er een selectieproces waarin de kandidaten de kans krijgen zich te bewijzen. Zij moeten laten zien dat zij het in zich hebben om twee jaar lang op het hoogste niveau politiek te bedrijven, maar ook jongeren kunnen uitdagen om mee te doen. De winnaar wordt verkozen tijdens een daverende debatwedstrijd.

De verkiezing wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad. De Nationale Jeugdraad is de landelijke koepel van jongerenorganisaties en wil dat jongeren van 12 tot 30 jaar kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Ook op internationaal niveau. Daarom begeleidt de Jeugdraad jaarlijks jongerenvertegenwoordigers. Zij spreken namens alle Nederlandse jongeren op belangrijke internationale bijeenkomsten en informeren jongeren over internationale zaken.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht