Persbericht

Cognos introduceert belangrijke nieuwe versie van BI-vlaggenschip Cognos 8 BI v3 biedt meer gerichte informatie aan meer gebruikersgroepen, in combinatie met uitgebreide platformfunctionaliteit voor vereenvoudigde inzet en vereenvoudigd beheer

Nieuwegein, 15 januari 2008 - Cognos (NASDAQ: COGN; TSX:CSN), wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence en Performance Management, introduceert vandaag Cognos 8 BI v3. Dit product biedt nieuwe en verbeterde gebruikersfunctionaliteit. Ook is het op SOA gebaseerde, organisatiebrede platform van het product verder ontwikkeld. De nieuwe ontwikkelingen stellen organisaties in staat om op een efficiënte manier meer gerichte informatie te bieden aan een bredere en meer diverse groep beslissers. Bovendien wordt uitgebreide functionaliteit geboden voor modelontwikkeling en beheer, die de inzet en het onderhoud voor beheerders vergemakkelijkt.

Volgens de meest recent IT Spending Survey van Goldman Sachs Group, blijft de softwarecategorie Business Intelligence "een topprioriteit voor respondenten in de komende 12 maanden. Dit is het bewijs van het feit dat bedrijven, door de toenemende adoptie van hulpmiddelen voor enterprise resource planning, grote hoeveelheden data hebben verzameld en nu op zoek zijn naar hulpmiddelen om te helpen de besluitvormingsprocessen te verbeteren op basis van die data."*

Cognos 8 BI v3 is de derde grote release van het Cognos' Business Intelligence-vlaggenschip, dat werd geïntroduceerd in 2005. Het biedt het antwoord op de behoeften van zowel grote als middelgrote organisaties die hun ERP-investeringen aan het kapitaliseren zijn en data veranderen in relevante prestatie-informatie, die aanzet tot actie en het mogelijk maakt om de besluitvorming in alle branches te verbeteren. Nieuwe functionaliteit voor het bieden van zeer gerichte informatie en verbeterde analysemogelijkheden stellen kenniswerkers - van managers in de frontlinie van het bedrijf tot topmanagers - in staat om strategische bedrijfsinformatie te ontvangen waar, wanneer en hoe ze deze nodig hebben, om zo betere beslissingen te kunnen nemen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van inzet en beheer maken het bovendien gemakkelijker voor IT-beheerders om hun Performance Management-omgeving in te zetten en te beheren, bij een toenemend aantal gebruikersgroepen.

"Cognos 8 BI v3 is een rijk product, dat zakelijke gebruikers grote voordelen biedt doordat ze nu kunnen profiteren van 'statementstijl'-rapportage, verbeterde navigatie, meer visualisatiemogelijkheden en hulpmiddelen die meer zakelijk gemak bieden bij het bouwen van OLAP-kubussen", zegt Chad Erman, Business Intelligence Lead van Southwestern Energy Company. "Briefingboeken, een flexibele informatieorganisatie, verbeterde dashboardfiltering en andere functionaliteit helpen de vorm en kwaliteit te verbeteren van integrale BI-informatie die aan belangrijke personen, afdelingen en partners wordt geleverd. Hiermee zouden zowel middelgrote organisaties als grote bedrijven in staat moeten zijn om de waarde en relevantie van hun BI-informatie op alle niveaus en voor alle functies in de organisatie te verhogen."

De nieuwe functionaliteit van Cognos 8 BI v3 die het mogelijk maakt om meer gerichte informatie aan meer gebruikers te bieden, omvat onder meer:


* Express Authoring-mode: Biedt een speciaal ontwikkelde, gestroomlijnde zelfbedieningsinterface voor financiële en bedrijfsanalisten, voor het benaderen van financiële en operationele databronnen en het maken van financiële, 'statementstijl'-rapporten. Express Authoring is geoptimaliseerd voor het gebruik van kruistabellen en biedt gebruikers een vereenvoudigde omgeving voor het maken en publiceren van deze rapporten op basis van consistente informatie, afkomstig van het bedrijfsbrede BI-platform.
* Nieuwe Transformer-functionaliteit voor modelontwikkeling op basis van zakelijke behoeften: Biedt verschillende groepen zakelijke gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig eigen weergaves van prestatie-informatie te maken en onderhouden, door nieuwe OLAP-kubussen te maken met de consistente informatie van hun bedrijfsbrede BI-platform. Bedrijfsanalisten kunnen bijvoorbeeld met Cognos 8 BI kleinere, snellere datasets maken met zeer specifieke, relevante prestatie-informatie over hun bedrijfsactiviteiten voor nog gerichter(e) onderzoek en analyse en een snellere besluitvorming. Deze functionaliteit komt tegemoet aan de unieke behoeften van zakelijke gebruikers, terwijl tegelijkertijd bestaande IT-investeringen beter worden benut en er meer overzicht is op alle gebruikersgroepinformatie.
* Scorecardportalen: Met Cognos Connection, het portaalgebaseerde BI-dashboard, kunnen zakelijke gebruikers en managers tijd besparen door alle relevante strategische scorecardinformatie en diagrammen te benaderen via één, allesomvattend overzicht. Deze functionaliteit helpt gebruikers om de bedrijfsstrategie op een efficiënte manier beter inzichtelijk te maken en te zorgen dat deze in alle functies van het bedrijf wordt uitgevoerd.
* Briefingboeken: Briefingboeken helpen drukbezette beheerders of zakelijke gebruikers van verschillende afdelingen om te voldoen aan de verzoeken van het seniormanagement, dat een compleet beeld van de prestatie-informatie wil hebben. Professionele rapportmakers kunnen verschillende stijlen en bestandstypes combineren binnen één rapport. Dit maakt het managers gemakkelijk om hun weg te vinden in rapporten met belangrijke, gerelateerde bedrijfsinformatie, opgebouwd uit verschillende bestandtypes en pagina's, en deze af te drukken.
* Persoonlijke zelfbedieningsalarmen: Zakelijke gebruikers kunnen hun eigen tijdige, persoonlijke alarmen instellen voor ingeplande rapporten. Daarmee bepalen ze zelf wanneer en hoe ze essentiële prestatie-informatie, die belangrijk is voor het gebied waarvoor zij verantwoordelijk zijn, ontvangen. Deze functionaliteit personaliseert en stroomlijnt de rapportage-ervaring van eindgebruikers en bevrijdt IT van het leveren van speciale rapporten op aanvraag.

Belangrijke platformontwikkelingen
Belangrijke ontwikkelingen van het open, bedrijfsbrede Cognos 8-platform ondersteunen deze brede BI-eindgebruikersfunctionaliteit. Bewezen best practices zijn direct in de modelleeromgeving ingebouwd. Dit helpt ontwikkelaars van datamodellen om prestatie-informatie op een efficiëntere manier aan zakelijke gebruikers te bieden. Bovendien biedt centrale, webgebaseerde beheerfunctionaliteit een holistische weergave van de totale systeemactiviteiten en hun status, waardoor Cognos 8 BI-beheerders gemakkelijker en meer proactief hun toepassingen kunnen onderhouden. Met een door meetwaarden aangestuurde benadering kunnen beheerders voldoen aan hun Service Level Agreements, terwijl hun gebruikersgroepen groter worden.

"De brede verbeteringen in systeembeheer die we binnen het bedrijfsbrede Cognos-platform hebben getest, helpen ons om de ontwikkeling te versnellen en de totale productiviteit te verhogen, en om onze serviceafspraken te overstijgen", zegt Thomas Haag, Project Manager Data Warehousing and Business Intelligence van Lufthansa. "De verbeteringen op het gebied van beheer stellen ons operationele team in staat om de algemene gezondheid van ons systeem in real time te volgen. Het vergemakkelijkt het gebruik van zich herhalende vragen en versnelt het nemen van beslissingen, zeker op dagen waarop het gebruik hoog is."

Nieuwe componenten van het bedrijfsbrede Cognos 8-platform die de inzet en het beheer vergemakkelijken, zijn onder meer:


* Advies voor modelontwikkeling: Stelt beginnende en ervaren ontwikkelaars van datamodellen in staat om in minder tijd en met minder inspanningen datamodellen van hoge kwaliteit te ontwikkelen, die tijdige bedrijfsinformatie bieden. Ze kunnen profiteren van best practices voor modelontwikkeling van Cognos. Deze begeleiden de modelontwikkeling vanaf het initiële ontwerp of stellen vast waar in het model verbeteringen mogelijk zijn.
* Totaalbeeld van systeemstatus: Een belangrijke, bedrijfsbrede managementfunctionaliteit die beheerders één, geconsolideerd beeld biedt van alle informatie die ze nodig hebben om snel inzicht te krijgen in de status van de totale systeemomgeving. Ze kunnen potentiële probleemgebieden aanpakken voordat eindgebruikers hier last van hebben en eenvoudig alle BI-toepassingen volgen om snel te beschikken over statusinformatie van alle servers, servergroepen en services. Meetwaarden kunnen ook worden getoond via systemen zoals IBM Tivoli, om alle activiteiten voor het volgen van de bedrijfsapplicaties met elkaar te verbinden.
* Proactief beheer: Beheerders kunnen nu ieder aantal systeemmeetwaarden weergeven en drempelwaarden instellen om deze in de gaten te houden. De drempelwaarden zorgen ervoor dat de beheerders worden gewaarschuwd wanneer een meetwaarde naar beneden of naar boven gaat en aandacht nodig heeft. Deze functionaliteit verlicht de taken van de beheerders, nu toepassingen op grotere schaal worden ingezet en de systeemcomplexiteit toeneemt, en zorgt ervoor dat ze in staat zijn hun service level agreements met afdelingen te overstijgen doordat ze problemen aanpakken voordat gebruikers er last van hebben. Het is mogelijk om prioriteit te geven aan belangrijke processen om een consistente service te garanderen.
* Upgrademanager: Deze functionaliteit helpt IT-beheerders sneller te reageren op bedrijfsontwikkelingen door het proces voor de introductie van technologieveranderingen, zoals upgrades of systeemwijzigingen, te stroomlijnen. Deze biedt middelen voor het testen, vergelijken en samenvatten van rapportresultaten tussen twee parallelle omgevingen. Dit vermindert de kosten en inspanningen voor het upgraden naar nieuwe functionaliteit of het overstappen naar de nieuwste versie van een database.

"Deze belangrijke ontwikkelingen zullen organisaties helpen om meer rendement te halen uit hun BI-investeringen, zeker nu ze het aantal Cognos BI-gebruikers aan het uitbreiden zijn", zegt Leah MacMillan, Vice-president, Product Marketing van Cognos, Inc. "Klanten zullen hun totale bedrijfsprestaties kunnen verbeteren door verschillende gebruikers - van medewerkers in de frontlinie van het bedrijf tot financieel analisten en managers - in staat te stellen om gepersonaliseerde, relevante informatie te ontvangen, waar, wanneer en hoe ze deze nodig hebben. Gebruikers in de hele organisatie kunnen betere, meer geïnformeerde beslissingen nemen en IT kan de BI-toepassingen makkelijker inzetten en beheren."

Een meer gedetailleerde samenvatting van de nieuwe functionaliteit van Cognos 8 BI v3 vindt u in: http://www.cognos.com/pdfs/issue_papers/ip_supporting_more_user_communities_with_cognos_8_bi.pdf

Beschikbaarheid
Cognos 8 BI v3 is direct vandaag beschikbaar via Cognos of zijn wereldwijde resellernetwerk.


*The Goldman Sachs Group, Inc., Independent Insight/US Technology Strategy, IT Spending Survey, 10 oktober 2007, Laura Conigliaro, Sarah Friar, Derek Bingham.

Over Cognos
Cognos, wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence en Performance Management, levert toonaangevende software en diensten voor Enterprise Planning en BI die organisaties helpen hun financiële en operationele prestaties te plannen, te begrijpen en te beheren.

Cognos biedt klanten een compleet Performance System door technologie, analyseapplicaties, best practices en een omvangrijk netwerk van partners bij elkaar te brengen. Dit Performance System is een open en makkelijk aanpasbare oplossing die de ERP-, packaged applications- en database-investeringen van een organisatie beter doen renderen. Het geeft klanten de mogelijkheid vragen te beantwoorden (Hoe doen we het? Liggen we op koers? Wat moeten we eraan doen?) en stelt hen in staat hun huidige prestaties te begrijpen en te volgen en toekomstige businessstrategieën te plannen.

Cognos bedient meer dan 23.000 klanten in ruim 135 landen. De organisaties uit de top-100 die klant bij Cognos zijn, presteren constant beter dan de marktindex. Cognos' oplossingen en diensten voor Performance Management zijn tevens verkrijgbaar via meer dan 3.000 partners en resellers over de hele wereld.