Leefbaar Rotterdam

dinsdag, januari 15, 2008

Ombudsman in oorlogstijd...

Beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd. Dit moet de ombudsman gedacht hebben toen hij een anonieme en uiterst beledigende brief doorstuurde aan de gemeenteraad, in plaats van hem door de papierversnipperaar te halen.

De Rotterdamse ombudsman Van Kinderen was onlangs het middelpunt van kritiek na de presentatie van een tendentieus rapport en enkele boude uitspraken. Dat hij nog steeds niet naar behoren functioneert, blijkt uit een door hem doorgestuurde brief. In de brief worden interventieteams wederom vergeleken met de Gestapo tijdens de jodenvervolging; een volstrekt verwerpelijke vergelijking. Dat nu juist deze brief doorgestuurd wordt, is een onverholen sneer richting raad en college.

Na enkele behoorlijk ongenuanceerde uitspraken in november vorig jaar, werd de ombudsman door de gemeenteraad op het matje geroepen. Kwalificaties als laagopgeleid boeventuig en vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog werden door de meeste raadsleden met verbijstering ontvangen. Ook burgemeester Opstelten had destijds weinig goeds over voor de handelswijze van de ombudsman. Voor Leefbaar Rotterdam was de politieke lading, niet passend voor een neutrale ombudsman, al onaanvaardbaar. De beledigingen waren voldoende reden voor ontslag.

Bij de presentatie van het rapport Baas in eigen huis in de commissie BVM op 13 december, gaf de ombudsman bij herhaling aan nog steeds achter zijn vergelijking met de Tweede Wereldoorlog te staan. Vreemd is dan ook het gegeven dat PvdA fractievoorzitter Van Heemst een niet-uitgesproken excuus grootmoedig aanvaardde. Ronald Sørensen gaf aan niet verder in debat te willen gaan. De opstelling van de ombudsman en het feitelijk slecht onderbouwde rapport maakten een inhoudelijke discussie nutteloos. Aan de basis van het rapport stonden 28 anonieme klachten, hier stonden wel 51.000 huisbezoeken tegenover.

Met het doorsturen van de kwetsende brief lijkt de ombudsman, over de ruggen van de interventiemedewerkers, een onfrisse discussie nieuw leven in te willen blazen. Wat Leefbaar Rotterdam betreft is de ombudsman, in dit streven uitstekend geslaagd. Het functioneren van de ombudsman zal tijdens de actualiteiten op donderdag 17 januari, opnieuw tot vragen aan het college leiden.
Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om commentaar te kunnen geven...