perceel Veilig en goed eten voor weidevogels op plasdras perceel 15 jan 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Met de aanleg van een plasdras perceel wil Weidevogelcentrum Nij Bosma Zathe, in de buurt van Leeuwarden, weidevogels meer voedsel en een veilige rustplaats bieden. Op een plasdras perceel zijn lage (natte) en hogere (droge) gedeelten gemaakt. Het weidevogelcentrum gaat de ervaringen met de weidevogels op het plasdras perceel verspreiden naar melkveehouders in Nederland.

Bedrijfsleider Gelein Biewenga van het weidevogelcentrum, onderdeel van Wageningen Universiteit,: âHet plasdras perceel is ongeveer zo groot als een voetbalveld en ligt in een ruim en open gebied. Door de hogere en lagere gedeeltes is er voor de weidevogels veel variatie in leefomstandigheden. In het voorjaar zetten we zelf het perceel 5-15 cm onder water. Dit zorgt voor een veilige en rustige en foerageerplaats voor de weidevogels. Predatoren zoals vossen en hermelijnen hebben een hekel aan natte voeten en komen niet in plasdras gebieden.â

Een plasdras perceel ontbrak nog op het Weidevogelcentrum Nij Bosma Zathe. Deze uitbreiding past prima bij de doelstelling van het Weidevogelcentrum: De kennis over weidevogels en moderne melkveehouderij verspreiden naar de sector. Ook de ervaringen met het plasdras perceel zullen een belangrijke rol gaan spelen bij de kennisoverdracht.

Het plasdras perceel werd aangelegd met financiële ondersteuning van de SANL regeling http://www.sanl-fryslan.nl/ en de Provincie Fryslân.

Contact
Gelein Biewenga
Tel. 058 - 216 7592
gelein.biewenga@wur.nl