Gerechtelijke organisatie

Prejudiciële vragen over boetes van NMa voor mobiele operators

's-Gravenhage, 15 januari 2008 - Het CBb heeft bij uitspraak van 31 december 2007 prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen. NMa had aan de vijf bedrijven die mobiele telecommunicatiediensten aanboden in Nederland (Ben (T-Mobile), KPN, Dutchtone (Orange), Vodafone en O2 (Telfort)), wegens onderling afgestemde feitelijke gedragingen boetes opgelegd tot een totaal van aanvankelijk EUR 88 miljoen, in de bezwaarfase door NMa verlaagd tot circa EUR 42 miljoen. Volgens NMa hebben de bedrijven gehandeld in strijd met artikel 6 van de Mededingingswet en artikel 81 van het EG-Verdrag. Het CBb heeft nu aan het Hof vragen gesteld over de uitleg van artikel 81 van het EG-Verdrag.

De vragen luiden als volgt:


1. Welke criteria moeten bij de toepassing van artikel 81, eerste lid, EG worden gehanteerd bij de beoordeling of een onderling afgestemde feitelijke gedraging ertoe strekt dat de mededinging binnen de gemeenschappelijke markt wordt verhinderd, beperkt of vervalst?


2. Moet artikel 81 EG aldus worden uitgelegd dat bij toepassing van deze bepaling door de nationale rechter, het bewijs van causaal verband tussen onderlinge afstemming en marktgedrag moet worden geleverd en beoordeeld overeenkomstig de regels van het nationale recht, mits die regels niet ongunstiger zijn dan die welke voor soortgelijke nationale vorderingen gelden, en zij de uitoefening van de door het gemeenschapsrecht verleende rechten in de praktijk niet onmogelijk of uiterst moeilijk maken?


3. Geldt bij de toepassing van het begrip onderling afgestemde feitelijke gedraging in artikel 81 EG het vermoeden van causaal verband tussen afstemming en marktgedrag steeds ook indien de afstemming éénmalig is en de onderneming die aan de afstemming deelneemt op de markt actief blijft, of slechts in die gevallen waarin de afstemming gedurende een lange periode en met zekere regelmaat heeft plaatsgevonden?

LJ Nummer

BC1396

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 15 januari 2008 Naar boven