Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Uitslag enquête Maurice de Hond

Schreeuwende behoefte aan meer informatie over baarmoederhalskanker

Nederlandse vrouwen weten weinig over baarmoederhalskanker. Tweederde van de vrouwen weet niet waardoor de ziekte wordt veroorzaakt en eenderde doet niets om het te voorkomen. Bovendien weet zestig procent van de vrouwen níet dat er voor baarmoederhalskanker een vaccin beschikbaar is. Dit blijkt uit een enquête over de kennis van baarmoederhalskanker, die Maurice de Hond onder 1500 vrouwen voor tijdschrift Santé hield.

Aan baarmoederhalskanker sterven jaarlijks tweehonderd vrouwen; in de rangorde van meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen onder de 45 jaar staat de ziekte op de tweede plaats. Toch is er veel dat Nederlandse vrouwen er niet over weten. Dat deze ziekte door een virus wordt veroorzaakt weet circa een derde deel van de vrouwen, tweederde weet het niet. Zo'n dertig procent denkt dat baarmoederhalskanker vooral wordt veroorzaakt door seks met verschillende partners. Dat baarmoederhalskanker niet primair erfelijk is, weet ongeveer de helft van de vrouwen.

Dertig procent van de vrouwen laat geen uitstrijkje doen. Ruim veertig procent van de vrouwen realiseert zich niet dat baarmoederhalskanker na borstkanker de meeste slachtoffers eist onder vrouwen tot 45 jaar. Zestig procent geeft aan niet te weten dat voor baarmoederhalskanker een vaccinatie beschikbaar is.

De behoefte aan voorlichting is groot. Praktisch alle ondervraagden (96 procent) vinden dat er meer voorlichting moet komen over het oplopen van baarmoederhalskanker en het voorkomen ervan. Er is veel belangstelling voor het baarmoederhalskankervaccin. Als het gratis zou zijn dan zou bijna tachtig procent zich laten vaccineren. Als het ¤ 375,- zou kosten voorr meerdere vaccinaties dan geeft ruim een derde aan zich te laten vaccineren. Tussen de dertig en vijftig jaar is dat bijna veertig procent. Van degenen die meer dan eens per vijf jaar het uitstrijkje laten doen geeft 43 procent aan voor ¤ 375,- die vaccinaties te laten doen..

In Santé die vanaf dinsdag 15 januari in de winkel ligt, staat de volledige uitslag van de enquête. Daarnaast gaat gezondheidsredacteur Dominique Prins in een uitgebreid artikel in op het vaccin tegen baarmoederhalskanker.

.............................................â¦??????????………………………………………..



Ingezonden persbericht