Provincie Groningen

Groen licht voor projecten in het Hoogeland 15 januari 2008

De LEADER ActieGroep (LAG) Hoogeland heeft haar ja-woord gegeven aan een Europese bijdrage voor zes projecten die in de regio gaan plaatsvinden. Het zijn hele diverse projecten. Zo is er een project rond het jaar van het religieus erfgoed in 2008 en komt er een tv-programma voor jongeren. Wat alle projecten met elkaar gemeen hebben, is dat ze bijdragen aan de leefbaarheid en vitalisering van het Hoogeland.

LEADER is een subsidieprogramma van ruim 14 miljoen euro, opgebracht door de Europese Unie, de provincie Groningen en de gemeenten in het Hoogeland. Voor deze subsidie komen initiatieven aanmerking die een sociaal-economische impuls geven aan het Hoogeland en de leefbaarheid in het gebied versterken.

Projecten met een positief advies van de LAG

Jaar van het religieus erfgoed
Het jaar 2008 is uitgeroepen tot het Jaar van het Religieus Erfgoed. Hiermee hoopt initiatiefnemer Stichting Libau, welstands- en monumentenzorg Groningen, het brede publiek te interesseren voor ons Gronings religieus erfgoed. Een werkgroep voortkomend uit het Platform Monumenten Groningen gaat met dit thema aan de slag. Er komt een cultureel festival waar de vroegste geschiedenis van Groningen centraal staat. Ook gaan de Groningse musea gezamenlijk objecten en informatie presenteren over het thema. Daarnaast zal er een onderzoek starten hoe onze Groninger orgels voor een groot publiek bereikbaar kunnen worden gemaakt. Voor het Hoogeland is een belangrijke rol weggelegd.
Totale kosten: EUR 205.652,-- / LEADER EUR 20.000,--.

TV-programma 'de Uitlaatklep'
Doel van dit project is kwetsbare jongeren in achterstandsgebieden mee te laten praten over lokale, regionale en provinciale problematiek en hen te stimuleren met eigen oplossingen te komen. Het project biedt meteen een zogenaamde trendbox aan lokale en regionale politici en beleidsmakers. Een trendbox geeft actuele inzichten in de manier van denken en reageren van moeilijk bereikbare jongeren. Zo wordt de dialoog bevorderd tussen deze jongeren en de lokale overheid, beleidsmakers en politici, en tussen jongeren van verschillende etnische en culturele afkomst.
Totale kosten EUR 149.844,80 / LEADER EUR 65.000,--

Masterplan Pieterburen
In dit project staat het dorp Pieterburen centraal. Hoe kan Pieterburen aantrekkelijker en toegankelijker worden voor toeristen en recreanten? In dit project wordt gewerkt aan ontwikkeling en verbetering van landschap, natuur en cultureel erfgoed in samenhang met elkaar. Het plan voor de upgrading van het dorp bestaat uit 15 deelprojecten, zoals bijvoorbeeld de verbinding van de Hoofdstraat met het wad en de aanpassing van het bekende Pieterpad voor lange afstand wandelaars.
Totale kosten: EUR 4.330.000,-- / LEADER: EUR150.000,--.

Dorpsommetjes
Eeuwenlang bestond er in onze provincie een netwerk van voetpaden rondom en tussen dorpen: kerkenpaden, ossengangen en jaagpaden. Veel van deze paden zijn in de loop der tijd verdwenen of worden niet meer gebruikt. Ze bieden echter een prachtige mogelijkheid om de wandelende toerist van het Groningse land te laten genieten. Stichting Landschapsbeheer werkt momenteel landelijk aan herstel van deze oorspronkelijke dorpsommetjes. In onze provincie gaat het om 24 paden. In het Hoogeland staan 13 ommetjes op de nominatie. De ommetjes zijn reacties van bewoners op de prijsvraag: "Win je eigen Ommetje" van de Stichting Landschapsbeheer.
Totale kosten heel Groningen EUR 361.123,-- / LEADER EUR 180.561,50

Herbouw en inrichting keuterij Harssensbosch
De Stichting het Groninger Landschap heeft het plan opgevat om de boerderij en landschap van de eeuwenoude wierde Harssensbosch, waar nog twee restanten van borgen uit de 13e en 16e eeuw liggen, in oude staat terug te brengen. De boerderij wordt opengesteld voor publiek en zal informatie- en vertrekpunt zijn voor excursies in het aangrenzende weidevogelgebied en Nationaal landschap Middag-Humsterland. Totale kosten: EUR 550.000,-- / LEADER: EUR 137.500,--

Fietspad Ter Laan / Fraamklap
Dit fietspad wil de gemeente Bedum aanleggen om de route tussen Middelstum en Bedum te verkorten. Het is bedoeld om de fietsroutestructuur in de regio te verbeteren waardoor op termijn aangesloten kan worden op het landelijk fietspadennetwerk. Ondernemers uit de regio worden hierdoor bovendien gestimuleerd om het fietspad in de ontwikkeling van nieuwe toeristische producten mee te nemen. Bijzonder is dat ook agrariërs bij het project zijn betrokken. Totale kosten: EUR 143.353,51 / LEADER: EUR 30.000,--

Leader ActieGroep (LAG)
De LAG is opgericht om de ideeën die leven onder de bevolking boven water te krijgen en deze als projecten in het gebied te kunnen realiseren. Boeren, ondernemers, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties of gewoon enthousiaste burgers worden door de LAG uitgedaagd om met innovatieve ideeën te komen. Zij kunnen bellen met de secretaris van de LAG: 050 - 3164700.

Hoe werkt LEADER
Inwoners van de deelnemende gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum die een idee hebben om de leefbaarheid en de plattelandseconomie van het Hoogeland verder te ontwikkelen, kunnen subsidie aanvragen bij de LAG Hoogeland. De LAG Hoogeland toetst de ingediende plannen aan de hand van het LEADER Actieplan 2007-2013. (Het actieplan kunt u onderaan deze pagina downloaden of bestellen.)
Vervolgens stelt de LAG adviezen op over de projecten. Deze worden voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, die formeel over de projecten besluiten. De LAG Hoogeland stimuleert ook de projectontwikkeling en zorgt voor de voorlichting en publiciteit.

LEADER ActieGroep Hoogeland
In de LAG Hoogeland zitten bestuurders van de gemeenten in het Hoogeland, en mensen die deskundig zijn op het gebied van recreatie, cultuur en toerisme, natuur en landschap, landbouw en welzijn. Voorzitter is Rika Pot, burgemeester van Ten Boer. De actiegroep werkt nauw samen met de Regioraad Noord-Groningen en de Stuurgroep Noord.

Groen licht voor projecten in het Hoogeland

Foto: Jur Bosboom

15 januari 2008