Gemeente Ede

Nummer 008 / Ede, 15 januari 2008

Vraag naar informatie over risicos in woonomgeving

ARNHEM/EDE Ongelukken tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen zien inwoners van Gelderland-Midden als een belangrijke bedreiging van hun veiligheid. Overstromingsgevaar en bosbranden worden ook als bedreigende calamiteiten gezien. Mensen willen graag geïnformeerd worden over risicos in de woonomgeving.

Dit blijkt uit een onlangs gehouden enquête onder de inwoners van een negen gemeenten uit Gelderland Midden, waaronder Ede. Het onderzoek toont ook aan dat de inwoners van Gelderland-Midden niet erg bezig zijn met mogelijke risicos in hun omgeving.
Deze resultaten gebruiken de gemeenten en Hulpverlening Gelderland-Midden om meer aandacht te gaan besteden aan risicocommunicatie. Dat betekent dat inwoners regelmatig geïnformeerd worden over mogelijke risicos en gevaren in hun woon- en leefomgeving. Naast Ede hebben de gemeenten Wageningen, Renkum, Rijnwaarden, Lingewaard, Duiven, Nijkerk, Overbetuwe en Rheden meegedaan aan het onderzoek.

Risicobronnen
Snelwegen (A12, A50 en A15) en spoorlijnen (zoals de Betuweroute) worden vaak genoemd als risicobron als het gaat om vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook in de woonomgeving gevestigde bedrijven behoren daartoe. De geënquêteerden vinden dat zowel gemeenten als de betrokken bedrijven verantwoordelijk zijn voor een veilige leefomgeving.

Wat wil men weten
Uit de studie blijkt dat de Gelderse inwoners informatie wensen over drie zaken. Als eerste welke risicobronnen zich in hun omgeving bevinden en wat de gevolgen van een calamiteit kunnen zijn. Als tweede inzicht in de maatregelen die gemeente en bedrijven nemen om de kans op een ongeluk zo klein mogelijk te maken. En ook informatie over wat mensen zellf kunnen doen aan preventie of hoe te handelen bij een calamiteit.

Informatie
Het informeren over risicos in de omgeving vindt 91 procent van de inwoners van Gelderland-Midden een verantwoordelijkheid van de overheid en 89 procent een taak van het bedrijfsleven. Zon 82% van de deelnemers verlangt informatie over wat de gemeente nu precies doet om bestaande risicos zo klein mogelijk te maken. Daarbij zijn brieven en folders van de gemeente de meest gewaardeerde middelen.

Het volledige rapport is nu te lezen.

---