Gemeente Ede

nummer 011 / Ede, 15 januari 2008

Regelkrakers laten juridische teksten herschrijven in begrijpelijke taal
Onderwijsverordening Ede in klare taal

De gemeente Ede heeft een primeur op het gebied van deregulering. De Verordening Onderwijsvoorzieningen is geheel in klare taal herschreven. De gemeente Ede is al geruime tijd bezig om overbodige regels te schrappen. Het aantal artikelen in de onderwijsverordening is fors teruggebracht en de overgebleven juridische teksten zijn in begrijpelijke taal herschreven.

Burgemeester en wethouders gingen in december 2007 akkoord met de vernieuwde onderwijsverordening en leggen deze binnenkort ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.
De gemeente Ede maakt veel werk van deregulering: het verminderen van adminstratieve regels en het vereenvoudigen van procedures. De onderwijshuisvestingsverordening bestond uit één dik pak papier, met juridische teksten die voor de gebruikers onleesbaar waren. Na een juridische toetsing bleek dat het grootste deel van de verordening kon worden geschrapt. De overgebleven juridische artikelen zijn vervolgens met hulp van een Taalbureau herschreven. De verordening is nu goed leesbaar voor de burger.

Subsidieverordening
Ook de Algemene Subsidieverordening is inmiddels drastisch ingeperkt en het beleidsstuk is kortgeleden besproken met de sportverenigingen, de amateurkunst en de jeugdverenigingen. Tijdens deze bijeenkomsten werd regelmatig opgemerkt dat er eindelijk een beleidsstuk van de gemeente is dat begrijpelijk en makkelijker is voor de verenigingen. Binnen de Algemene Subsidie Verordening wordt het aantal artikelen verminderd van 61 naar 28. Subsidies kunnen straks via een simpel aanvraagformulier worden aangevraagd en de indieningstermijn wordt verkort van 17 naar 10 weken. Ook kunnen verenigingen met tien betalende jeugdleden al een subsidie aanvragen (voorheen was dat 25 jeugdleden). Het is de bedoeling om de Subsidieverordening per 1 januari 2008 in werking te laten treden.

Regelkrakers
Ongeveer een jaar geleden is bij de gemeente Ede de Regelkrakersbeweging opgericht. Dit is een groep van oude en jonge ambtenaren die gevraagd en ongevraagd regelingen kritisch bekijkt en voorstellen doet om de gemeentelijke organisatie en de dienstverlening te verbeteren. De Regelkrakers zijn actief binnen de gehele gemeentelijke organisatie. De krakers binnen de verschillende sectoren leveren onderwerpen aan die voor een kritische doorlichting in aanmerking komen. De onderwerpen komen op een groslijst. Het kan gaan om relatief kleine tot en met grote, concernbrede themas. Sommige onderwerpen zijn snel te regelen, andere kwesties duren langer voordat ze gerealiseerd kunnen worden.
De Regelkrakers zien deregulering als een continue proces. Naast het schrappen van regels is ook het dagelijks onderhoud en de vernieuwing van bestaande regels een belangrijk onderdeel van deregulering.
---