Gemeente Lingewaard


Bomenkap in de Essenpasstraat te Bemmel
Aan de zuidzijde van de Essenpasstraat wordt het bouwplan Dorps-Es gerealiseerd. Inmiddels zijn de woningen gesloopt en worden de voorbereidingen getroffen om het terrein bouw- en woonrijp te maken. Daarom heeft de projectontwikkelaar - in samenspraak met de gemeente een plan uitgewerkt voor de inrichting van openbare ruimte. In dit plan wordt aan alle inrichtingseisen tegemoet gekomen.

Het parkeren voor dit bouwplan wordt deels op het bouwterrein maar ook deels in de Essenpasstraat gerealiseerd. Op basis van het aantal te realiseren woningen, wordt het aantal parkeervakken bepaald. Aan de Essenpasstraat worden 18 kopsparkeervakken in de kroonprojectie van de aanwezige lindebomen aangelegd. Ten behoeve van de aanleg van deze parkeervakken zal er onvermijdelijke schade worden toegebracht aan de ondergrondse delen van de lindebomen. De stabiliteit en de levenskansen van de lindebomen wordt daarmee sterk aangetast.

Bovendien klagen de huidige bewoners al enige jaren over overlast van de bomen. Met name de op de linde voorkomende luizen veroorzaken met hun druip overlast. Deze plakkerige substantie, vermengd met het stof uit de lucht, slaat als een zwarte deken neer op de eronder geparkeerde autos. Omdat de parkeerplaatsen direct in de kroonprojectie van de lindebomen komen, is te verwachten dat de overlast sterk toeneemt. Afdoende werkende middelen in de bestrijding van de luizen zijn er echter niet. Daarnaast leert de ervaring de overlast vande luizen toeneemt wanneer bomen in een stress-situatie verkeren.

Op grond van deze overwegingen heeft het college van Burgemeester en wethouders besloten om alle lindebomen in de Essenpasstraat te gaan rooien en in optimale groeiomstandigheden nieuwe bomen te planten. Zodra de voor het bouwplan noodzakelijke werkzaamheden zijn uitgevoerd, worden er nieuwe bomen geplant en van de soort Fraxinus angustifolia Raywood (Es).