Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Jongerendebatten scherp en geslaagd

Soms sloeg de damp er vanaf.

Jongeren in Hordijkerveld en de Beverwaard debatteerden in december op het scherp van de snede. Beide ontmoetingen waren een initiatief van de deelgemeente. De belangstelling was groot. Met name allochtone jongeren maakten van de gelegenheid gebruik om de discussie aan te gaan. En zowel in het debat in Trefpunt De Dijk als in De Focus was in het begin vooral het ontbreken van een eigen buurthuis het onderwerp dat de tongen losmaakte. Dat buurthuis speelde temeer een rol, omdat veel jongeren vonden dat ze niet of nauwelijks in de buurt konden hangen. Waarom geeft deelgemeente ons geen plek om te hangen?, vroeg onder anderen Abdulla Najib in Hordijkerveld zich af.

Veiligheid of vrijheid?
Tijdens de debatten kwamen op verschillende momenten afwegingen aan de orde die er echt toe deden. Over het drank- en drugsbeleid bijvoorbeeld. Moet dat niet worden aangescherpt, was de vraag.

Jayrrie Abdirahman in De Dijk: Waarom zouden we minder moeten blowen en drinken? Voor onze veiligheid of voor de vrijheid van de mensen die last van ons hebben? Dat teveel drank en drugs niet goed is, was voor de debaters overigens geen punt van discussie. Portefeuillehouder Nurten Karisli, die ook aanwezig was: Goed informeren over de gevolgen van drank en drugs lijkt me beter dan het opleggen van nog meer regels.

Sommige stellingen werden min of meer collectief getorpedeerd door de debaters. Op straat moet iederee n Nederlands praten was zon stelling. Op straat mag je je eigen taal spreken. Onzin om daar tegen te zijn: reageerde in De Focus een jongen uit Kaapverdië.

Maatschappelijke stage en werkervaring
In Hordijkerveld was de vraag hoe zinvol een verplichte maatschappelijke stage is. Abdulla: Ik zie het zo: stage is leren en werken tegelijkertijd. Ben ik blij mee. Sertem koppelde de stellingen over hangen en maatschappelijke stages mooi aan elkaar: Ik wil wel hangen, maar je moet ook iets kunnen doen. Ik baal soms. Op straat ga je echt niets leren.

In de Beverwaard draaide het vooral om de stelling dat werkervaring een voorwaarde is om een baan te vinden. Jurrien Maztina kwam hier fel uit de hoek: Als allochtoon krijg je altijd te maken met vooroordelen. Werkervaring opbouwen? Ha, ik moet er om lachen. Dat lukt bijna niet als je geen Nederlander bent. Jesse-R, het neefje van Ali-B die in Focus het debat begeleidde reageerde: Nu maak je je zelf ook schuldig aan vooroordelen. Nurten Karisli daagde Jurrien uit: Ik beloof je dat ook voor jou in IJsselmonde werk en scholing is te vinden. Jij en ik gaan een afspraak maken om daar over te praten. Die afspraak kwam er later die avond ook. Jurrien kon trouwens meteen de prijs voor beste debater mee naar huis nemen. Want hij mocht dan een eenzijdige blik hebben op zijn kansen in IJsselmonde, discussiëren kon hij als de beste. Nurten: Je zou de politiek in moeten. In Hordijkerveld namen Nakisha Peterson en Jayrrie Abdirahman prijzen mee naar huis.

Centrum voor jongeren uit de buurt
Nurten Karisli had in beide debatten goed nieuws voor jongeren zonder eigen honk. Vanaf februari kan het voormalige SKVR-gebouw aan de Heindijk s avonds en in het weekeinde door jongeren worden gebruikt. In de Beverwaard zet De Focus de deur voor jongeren open. Ook voor Antilliaanse jongeren die tot voor kort in Streetlife terecht konden. Nurten Karisli: Focus kan vanaf midden januari drie avonden per week en een dagdeel in het weekeinde worden gebruikt door de eigen jongens en meiden van de Beverwaard.

In beide debatten riep Nurten Karisli jongeren op zich aan te melden voor de komende Jongerenraad van IJsselmonde. Nurten: Dan kun je meepraten over wat er in jouw buurt gebeurt.
meer over de debatten