Gemeente Bernheze


Bernheze gaat voor actief grondbeleid

Actief grondbeleid houdt in dat de gemeente zelf de gronden die nodig zijn voor de realisering van bestemmingsplannen aankoopt. Hierdoor heeft de gemeente maximale regie bij het opstellen en uitvoeren van bestemmingsplannen. In de nieuwe nota grondbeleid die het college heeft vastgesteld wordt het actief grondbeleid onderstreept.

De gemeente wil zo veel mogelijk zelf de zeggenschap en sturing bij de ontwikkeling, inrichting en realisatie van een bestemmingsplan. Hierbij moet gedacht worden aan: welke gebieden worden wanneer ontwikkeld, welke soort woningen worden er gerealiseerd en wat is de beoogde kwaliteit van de woningen en het openbaar gebied.

Hoewel geen doel op zich, streeft de gemeente naar het bereiken van positieve financiële resultaten.
Daarbij wordt uitgegaan van marktconforme verkoopprijzen. Positieve financiële resultaten zullen worden ingezet voor het realiseren van uiteenlopende maatschappelijke doelen. In het geval dat de gemeente er niet in slaagt de grond te verwerven zal zij proberen de beoogde doelstellingen zoveel mogelijk te realiseren door hierover afspraken met de betreffende grondeigenaar te maken.

Naar verwachting treedt op 1 juli 2008 de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, met daarin de grondexploitatiewet in werking. De nieuwe regelgeving zal de positie en de rol van de gemeenten bij het ontwikkelen en realiseren van ruimtelijke plannen nog verder verstevigen. Met name op het gebied van kostenverhaal worden de mogelijkheden verruimd.
Vooruitlopend op de nieuwe wetgeving stelt het college aan de gemeenteraad voor om een fonds grote werken en een vereveningsfonds in te stellen. In de toekomst moeten dan ook private grondexploitanten hier een bijdrage aan leveren.

In de commissie Ruimtelijke Zaken van 21 januari 2008 zal de nota grondbeleid besproken worden. De gemeenteraad behandelt de nota op 14 februari 2008.