Radboud Universiteit Nijmegen


2 miljoen subsidie voor onderzoek naar prostaatkanker

Prof. dr. Jelle Barentsz van het UMC St Radboud krijgt een subsidie van 2 miljoen euro om prostaatkanker en mogelijke uitzaaiingen ervan beter in kaart te kunnen brengen. Deze subsidie, een zogeheten Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma (KWO), is de hoogste subsidie voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. KWF Kankerbestrijding introduceerde deze subsidie vorig jaar.

Radioloog Barentsz past nieuwe MRI-technieken toe om prostaatkanker in beeld te brengen. De verbeterde, driedimensionale beeldvorming zorgt voor een betere opsporing, lokalisatie en typering van prostaatkanker. Voordeel voor de patiënt is dat de diagnose op minder belastende wijze kan worden gesteld, met lagere kosten voor de zorg. De hierbij toegepaste techniek is - ook internationaal - uniek.

De huidige opsporingsmethoden voor prostaatkanker hebben beperkingen. Bloedonderzoek is matig betrouwbaar en andere opsporingsmethoden zoals rectaal onderzoek of een biopsie zijn onaangenaam en hebben soms vervelende bijkomstigheden. Beeldvormende technieken zoals echografie en conventionele MRI kunnen wel prostaataandoeningen zichtbaar maken, maar laten slecht zien of het om een goedaardige aandoening of prostaatkanker gaat.

De nieuwe MRI-technieken, ontwikkeld door het UMC St Radboud, kunnen nu superscherpe driedimensionale beelden maken die onder andere informatie bevatten over de celdichtheid, de doorbloeding en het metabolisme van de prostaat en prostaatkanker. Met deze technieken is prostaatkanker niet alleen beter, maar ook in een vroeger stadium op te sporen.

Jaarlijks komen honderden patiënten uit de hele wereld voor een MRI-diagnose naar Nijmegen, omdat deze nieuwe technieken op dit moment uitsluitend door het UMC St Radboud kunnen worden uitgevoerd. Prof. dr. Jelle Barentsz werkt samen met collega prof. dr. Arend Heerschap aan dit onderzoek. De toekenning van dit Koningin Wilhelmina Onderzoeksprogramma is bedoeld om deze technieken verder te optimaliseren.