Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 januari 2008

Minerva-Prijs voor UvA-natuurkundige

Gepubliceerd op 15 januari 2008

Dr. Marika Taylor van het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt de Minerva-Prijs 2008 van de Stichting FOM voor haar artikel Fuzzball solutions for black holes and D1-brane-D5-brane Microstates. De Minerva-Prijs is een prijs voor de beste wetenschappelijke publicatie van een vrouw over een natuurkundig onderwerp in de afgelopen twee jaar.

Het doel van de tweejaarlijkse Minerva-Prijs is excellente vrouwelijke onderzoekers in de natuurkunde meer zichtbaarheid te geven en een impuls te geven aan de carrière van de prijswinnares. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden. De jury koos de publicatie van Taylor unaniem uit 21 inzendingen. Op 21 januari reikt dr. Tini Colijn-Hooymans, lid van de Raad van Bestuur van TNO, de prijs uit.

Marika Taylor houdt zich bezig met de fysica van zwarte gaten, belangrijk voor de ontwikkeling van quantumzwaartekracht. Eigenschappen van zwarte gaten vormen al zo'n dertig jaar het belangrijkste onderzoeksthema in de theoretische hoge-energie fysica. Recent is het zogenaamde `fuzzball'-voorstel opgekomen. Hiermee kunnen wetenschappers de fysica van zwarte gaten microscopisch beschrijven. Als dit voorstel succesvol is, zouden wetenschappers een aantal fundamentele problemen op dit gebied op kunnen lossen. Het concreet maken van het `fuzzball'-voorstel is echter niet makkelijk. In het winnende artikel zet Taylor een aantal belangrijke stappen op dit gebied. De jury is van mening dat het een goed geschreven en technisch indrukwekkend artikel betreft, over een belangrijk en actueel onderwerp. Het recentelijk gepubliceerde artikel is al veelvuldig geciteerd.

Taylor deed haar promotieonderzoek bij het Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics van de University of Cambridge, onder leiding van prof. Stephen Hawking. Na haar promotie heeft ze een aantal jaren als postdoc gewerkt bij Harvard University en vervolgens bij het Spinoza Instituut van de Universiteit Utrecht. Momenteel is zij werkzaam bij de String Theory Group van het Instituut voor Theoretische Fysica van de UvA. In 2005 kreeg ze een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor haar onderzoek op het gebied van snaartheorie.

Het bekroonde artikel: K. Skenderis en M. Taylor: `Fuzzball solutions for black holes and D1-brane-D5-brane Microstates', Physical Review Letters 98, 071601 (2007).

Verwijzingen

Meer informatie over de Minerva-Prijs
Persoonlijke internetpagina dr. Marika Taylor
Instituut voor Theoretische Fysica Amsterdam
Bron: UvA Persvoorlichting