Politie Limburg-Noord

Politie rondt verkeersproject Ospel af - Overtredingspercentage sterk afgenomen
Datum: 15-01-2008
Tijd bericht: 13:04
Plaats: Ospel
De politie heeft met het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) het project O.L.Vrouwestraat - Lochtstraat afgerond met positief resultaat. Het overtredingspercentage is afgenomen van 10,9% naar 4,9% en van 9,1% naar 6,6%. De huidige verkeersveiligheid is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente.

Het doel van het project was het terugdringen van de gevoelens van verkeers-onveiligheid op de beide wegen. Vooral de hoge snelheid was voor de bewoners aanleiding om aan de bel te trekken. Na ruim zeven maanden actief te zijn geweest zien de medewerkers van het TSV dat het overtredingspercentage van de snelheidslimiet op de O.L.Vrouwestraat en op de Lochtstraat structureel is gedaald.

Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid constateerde tijdens hun aanwezigheid in Ospel dat de bekendheid met het project groot was onder de Ospelnaren. Toch werden, ondanks die bekendheid, regelmatig bekeuringen uitgeschreven aan inwoners van Ospel of van het naburige Ospeldijk. Opmerkelijk is dat in de loop van de projectperiode van het TSV in Ospel het overtredingspercentage op de Lochtstraat gaandeweg weer iets omhoog is gegaan. Dit kan veroorzaakt zijn door de tijdelijke afsluiting van de Meijelsedijk, waardoor er minder voertuigen door Ospel reden en de snelheid daarom omhoog ging.

De huidige verkeersveiligheid is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente. Verkeersmaatregelen zijn een verantwoordelijkheid van de wegbeheerder, die dit in Ospel duidelijk heeft opgepakt. Om het duurzame effect te handhaven en in de nabije toekomst mogelijk nog te verhogen adviseerde de politie een laatste kleine aanpassing in de vorm van voorrangsregelende bordjes. Het TSV voert op gezette tijden onderhoudcontroles uit, in samenwerking met de basiseenheid. Hiermee zal het bereikte positieve resultaat vastgehouden moeten worden.