Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (15/1)

BREDA, 15 januari 2008

Twee straatrovers door burgers aangehouden

BREDA: De politie heeft gisteravond omstreeks 22.00 uur op de St. Maartenstraat, op aanwijzing van omstanders, twee straatrovers aangehouden. Het gaat om een 20-jarige Hagenaar en een 24-jarige man uit Breda. Onder de omstanders waren de 23-jarige benadeelde die de verdachten had achtervolgd en haar vader. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld.

Gisteravond kwam omstreeks 21.30 uur een melding binnen dat omstanders op de St. Maartenstraat twee jongens vasthielden die zij verdachten van een straatroof. Een agent ging met de auto vanaf bureau Tuinzigtlaan ter plaatse, terwijl een wijkagent die in de wijk fietste ook op de melding reageerde. De agenten namen de verdachten van de burgers over.

De dienders werden aangesproken door een 23-jarige Bredase die vertelde dat zij kort daarvoor door twee jongens op de Haagweg beroofd was. Zij fietste daar over het fietspad en had haar tas met hengsel over haar rechterschouder hangen. Terwijl zij voorbij de jongens fietste, die daar liepen, rukte een van de knapen haar tas los. Ze draaide daarop direct en fietste achter de daders aan. Ze zag dat het tweetal de Verbeetenstraat in liep. Ondertussen belde ze haar ouders. Thuis gekomen pakte ze de auto en ging verder zoeken. Op de St. Maartenstraat zag ze beide jongens lopen. Er volgde een confrontatie met de jongens. Haar vader pakte een van hen vast, waarbij een worsteling ontstond. Vader liep daarbij een pijnlijke kaak op. Er kwamen steeds meer omstanders bij staan. De agenten namen de verdachten over. Een van de omstanders bleek in zijn rechterhand gebeten te zijn. Hij en de vader van de benadeelde hebben aangifte gedaan. Er is in de omgeving nog tevergeefs gezocht naar de tas. Wel werd er in de bosschages op de Verbeetenstraat kleding gevonden van de vermoedelijke daders.

Winkeldievegge aangehouden

ETTEN-LEUR: Maandagmiddag is in een supermarkt op het Burchtplein omstreeks 13.00 uur een winkeldievegge, een 18-jarige vrouw uit Etten-Leur betrapt. De verdachte had een paar levensmiddelen in haar tas gedaan en niet afgerekend. Het ging om twee bakjes salade en een pak saucijzenbroodjes. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Man met gestolen goederen aangehouden

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 01.50 uur op de Columbusstraat een 47-jarige Bredanaar aangehouden omdat hij inbrekerswerktuigen bij zich had. Later bleek dat hij ook goederen afkomstig van een auto-inbraak in zijn bezit had.

De man viel de agenten op omdat hij op de Dr. Struijckenstraat hard weg liep op het moment dat er een politieauto door de straat reed. Hij had onder meer enkele schroevendraaiers bij zich. Ook had hij een TOM-TOM systeem een bromfietscertificaat in zijn zakken. Na enig speurwerk, door het huisadres in het TOM-TOM systeem op te zoeken, bleek dat deze goederen toebehoorden aan een 31-jarige Bredanaar. De spullen waren vannacht uit zijn bestelauto gestolen die geparkeerd stond op de Weerrijssingel. Het slot van het rechtervoorportier was geforceerd. De verdachte werd ingesloten.

Agenten in burger arresteren winkeldievegge

BREDA: Agenten in burger hebben maandagmiddag op de Ginnekenstraat een 21-jarige vrouw uit Ulvenhout aangehouden ter zake winkeldiefstal. Een 24-jarige mededader die bekend is bij de politie wist te ontkomen. Hij wordt nog gezocht. De aangehouden verdachte is in verzekering gesteld.

Agenten in burger, belast met het opsporen van winkeldiefstallen en andere strafbare feiten in het kader van het donkere dagen offensief, zagen gisteren twee hen bekende personen in de binnenstad lopen. Zij wisten dat het duo al eerder voor misdrijven was aangehouden. Zij observeerden het stel en zagen dat de manlijke verdachte winkeldiefstal pleegde in een warenhuis op de Ginnekenstraat. De rechercheurs probeerden de man voor de winkel te arresteren. Hij liet enkele gestolen spullen vallen maar wist te ontkomen. De vrouwelijke verdachte werd wel staande gehouden. Zij bleek ook van diefstal afkomstige spullen bij zich te hebben, afkomstig van twee winkels en een apotheek in Ulvenhout. Het gaat om drie MP3 spelers, Gilette scheermesjes en een huidverzorgingsproduct. De vrouw is een heroïne en cocaïne gebruikster.

Over het Donkere Dagen Offensief
De politie Midden en West Brabant ziet haast traditioneel de cijfers van een aantal delicten fors stijgen in de periode oktober t/m maart. Dan gaat het om inbraken in woningen, bedrijven en autos en straatroven/overvallen. Die stijging is de politie een doorn in het oog en daarom is het Donkere Dagen Offensief opgezet. Met zowel preventieve projecten als repressieve maatregelen probeert de politie de cijfers van genoemde delicten omlaag te brengen. In het Donkere Dagen Offensief is ook een rol weggelegd voor de burger die zelf het risico slachtoffer te worden van bovenstaande delicten, kan verkleinen.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

BREDA: De politie heeft maandagmiddag in een woning in de wijk Heuvelkwartier een 53-jarige Bredanaar aangehouden die verdacht wordt van het bedreigen en mishandelen van zijn 45-jarige echtgenote.

Het stel ligt in scheiding maar woont nog bij elkaar. Er was ruzie ontstaan omdat de nieuwe vriend van het slachtoffer s morgens op de koffie was geweest. Haar man was daar boos over en gaf haar, zo verklaart zij in haar aangifte, haar een duw waardoor ze tegen de muur kwam, ook sloeg hij haar met de vlakke hand tegen haar arm. Boven bedreigde hij haar door te zeggen dat als zij die man nog één keer thuis zou ontvangen hij haar in elkaar zou slaan. De verdachte verklaarde uit frustratie gehandeld te hebben. Hij is gisteravond omstreeks 20.00 uur in vrijheid gesteld. De verdachte heeft een oproep gekregen om te verschijnen op een TOM-zitting. (Taakstraf Openbaar Ministerie).

Ulvenhoutse woninginbraak in Opsporing Verzocht

ULVENHOUT: In de nacht van 12 op 13 september werd ingebroken in een vrijstaand huis in Ulvenhout. Er werd onder meer een bankpas gestolen. De pinner die geld opneemt met deze pas staat op de bewakingsbeelden. Gisteren werden de beelden getoond in Bureau Brabant. Vanavond wordt de zaak ook onder de aandacht gebracht in het AVRO-programma Opsporing Verzocht. De uitzending is te zien omstreek 21.450 uur op Nederland 1 en wordt woensdag om 13.20 uur op Nederland 2 herhaald.

Politie onderzoekt poging overval juwelierszaak in Breda

BREDA: De politie is vanmorgen met een uitgebreid onderzoek gestart naar aanleiding van een poging tot overval die vanmorgen omstreeks 10.30 uur heeft plaats gevonden op een juwelierszaak aan de Weerrijssingel. Ter plaatse bleek dat drie jongens op een rode scooter waren aan komen rijden. Twee knapen liepen vervolgens naar de voordeur van het pand, terwijl de ander achter bleef bij de scooter. Een van de twee daders, die bivakmutsen droegen, had een moker in zijn handen en sloeg daarmee op het raam van de voordeur. Een beveiligingsmedewerker wist deze deur te sluiten en zette het overvalalarm in werking. Ook zette de alerte bewaker de knop om, zodat de beveiligingshekken voor de deur en etalage naar beneden gingen. De daders gingen er vervolgens vandoor. De politie stelt direct een uitgebreid onderzoek in. De scooter werd korte tijd later in de omgeving onbeheerd terug gevonden. Er werd daar een buurtonderzoek ingesteld. Ook werd een woning, waarnaast de scooter in een brandgang stond, betreden, dit leverde echter geen aanwijzingen op over de mogelijke daders. De scooter is getakeld en wordt op sporen onderzocht. Van de bewaker is namens de juwelier een aangifte opgenomen.

Politie onderzoekt brandstichtingen in Princenhage

BREDA: De politie heef gisteravond omstreeks 19.10 uur in Princenhage een onderzoek ingesteld naar vandalen die op de Klompenmakerstraat een kliko container in brand gestoken hadden. Hierdoor waren nog twee bakken die er naast stonden ook beschadigd. Volgens een getuige waren de daders drie knullen die weggefietst waren. Naast de klikos lag een bijna lege fles wasbenzine. Deze fles is veilig gesteld. Ook hebben dezelfde daders vermoedelijk geprobeerd brandjes te stichten op de Liesboslaan (achter het voormalige tankstation) en op de Zuijlenstraat. Er zijn drie aangiften opgenomen van benadeelden op de Klompenmakerstraat.

Auteur: Willem van Hooijdonk