KNV: Europese kilometerbeprijzing

15/01/2008 16:30



Koninklijk Nederlands Vervoer



Pleidooi voor Europese kilometerbeprijzing

Samen met versterking van openbaar vervoer

In Europa moet een systeem van kilometerbeprijzing komen, dat aansluit bij de Nederlandse plannen. Voorwaarde is dat álle vormen van vervoer meedoen en dat het openbaar vervoer een extra stimulans krijgt. Dit zei de voorzitter van Koninklijk Nederlands Vervoer, Ir. Willem Heeren in zijn Nieuwjaarstoespraak.

Ten overstaan van minister Eurlings sprak hij zijn steun uit voor de plannen om in 2011 te beginnen met de kilometerbeprijzing. Dat het vrachtverkeer als eerste aan de beurt is, is alleen te accepteren als dit jaar nog onherroepelijk wordt vastgelegd dat de privé auto het jaar daarop ook volgt. En de voorzitter spoorde de minister aan om meer in te zetten op openbaar vervoer, omdat de weggebruiker een goed werkend alternatief nodig heeft. "Zonder een sterker openbaar vervoer heeft de kilometerbeprijzing weinig effect op het verbeteren van de mobiliteit." Aldus de KNV-voorzitter.

De vereniging die de belangen van de goederenvervoerders, de taxi- en touringcarsector en het openbaar vervoer behartigt, voelt zich verantwoordelijk voor het behalen van de Europese milieudoelstelling van 20% CO2 reductie in het jaar 2020. De voorzitter ziet een deel van de oplossing in de toepassing van 'groen asfalt': doelgroepstroken voor het beroepsvervoer, zodat de doorstroming wordt verbeterd en er grote groepen passagiers snel worden vervoerd. Efficiëncyverbetering, het 'vergroenen' van de bedrijfsvoering en technische innovaties vormen een ander deel van de noodzakelijke maatregelen om schadelijke uitstoot tegen te gaan.

De KNV voorzitter sprak zich uit tegen protectionistisch gedrag. Vrij verkeer van goederen en personen moet het streven zijn. Dat betekent vrije cabotage binnen Europa, doorzetten van de liberalisering van het spoor en uitbreiding van vrij verkeer van arbeid. Beperkingen op de inzet van arbeid of op de aanleg van infrastructuur werken contraproductief. Aldus Heeren

Koninklijk Nederlands Vervoer is de werkgeversorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en voor het beroepspersonenvervoer: openbaar vervoer, taxi en touringcarvervoer.





http://www.knv.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (