Gemeente Delft

Wonen in Delft: kennis, kwaliteit en kansen

Delft presenteert haar woonvisie 2008-2020. In de visie wordt beschreven hoe we in Delft willen wonen in 2020 en welke opgaven er liggen om dat te bereiken. Overkoepelend thema is: Delft, kennis-, kwaliteit- en kansenstad. De woningvoorraad past in 2020 bij de identiteit van de stad en bij de woonbehoefte van de diverse inwoners.

Dick Rensen (wethouder wonen): "We hebben de visie ontwikkeld in directe samenwerking met de Delftenaren. Ik ben zeer verheugd met de bereidheid van de woningcorporaties om afspraken aan te gaan met een hoog ambitieniveau. Alleen zo kunnen we komen tot een woonklimaat waar alle Delftenaren zich thuis voelen.".

Delft heeft geen prachtwijken zoals in het plan van minister Vogelaar, maar heeft een hechte samenwerking met de woningcorporaties. De gemeente werkt al vele jaren samen met de woningcorporaties aan een woonvriendelijk Delft. Zodoende zijn de gebiedsagenda, een integrale aanpak, het aanpakken van de kwaliteit van de woningvoorraad en het realiseren van sociale nieuwbouw aandachtspunten van zowel gemeente als de corporaties. Delft moet een stad zijn waar plaats is voor jong en oud, rijk en arm, kwetsbaar of niet.

Kennis
Als kennisstad wil Delft zorgen voor voldoende huisvesting voor studenten, startende ondernemers en kenniswerkers. Voor deze groepen wordt huisvesting gerealiseerd in specifieke woonmilieus waar wonen, werken en leren zich mengen. Delft werkt zo aan een ononderbroken wonen-leren-werkenladder.

Kwaliteit
Als kwaliteitsstad speelt Delft in op de groeiende vraag naar meer woonkwaliteit, flexibiliteit in het gebruik en woningen met een eigen karakter. De duurzaamheid van woningen staat voorop. Gemeente en corporaties zetten in op 'Nieuw stedelijk wonen' met een grote variatie aan woonvormen passend bij de verschillende leefstijlen. De woningen moeten goed toegankelijk zijn, een gezond binnenklimaat hebben en energiezuinig zijn. De woonomgeving moet veilig en vertrouwd zijn, goed toegankelijk voor ouderen en mindervaliden en voldoende mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, te spelen en te recreëren.

Kansen
Als kansenstad biedt Delft alle inwoners mogelijkheden voor groei en ontwikkeling om mee te kunnen doen aan de samenleving.

Voldoende en kwalitatief goede huisvesting voor huishoudens met lage inkomens is daarbij een belangrijke voorwaarde. Gemeente en corporaties willen de beschikbaarheid van sociale woningen verbeteren door het stimuleren van doorstroming. Dit kan mede door het gat tussen huren en kopen kleiner te maken. Startersleningen, 'Te Woon' en koopgarant zijn instrumenten die hieraan kunnen bijdragen.

Ook voor gezinnen en middeninkomens willen gemeente en corporaties meer kansen bieden. Deze groepen hebben afgelopen jaren de stad vaak verlaten, omdat er te weinig geschikte woonruimte was. In elke woning moet ruimte zijn om te spelen, huiswerk te maken en te studeren.

In iedere wijk moeten verder voldoende woonmogelijkheden voor ouderen en kwetsbare doelgroepen worden gerealiseerd.

Aantal woningen
Voor het behalen van de ambities worden tot 2020 minimaal 6.600 nieuwe woningen gebouwd, waarvan 2.000 sociale woningen. Daarnaast pakken gemeente en woningcorporaties minimaal 3.000 woningen in de bestaande voorraad aan. Voor studenten worden tot 2016 3.600 wooneenheden gerealiseerd.

Ook zijn er Delftse buurten die vanuit sociaal-economisch perspectief een integrale aanpak vragen. Hiervoor is een gebiedsagenda opgesteld waar per gebied een samenhangende aanpak is van fysieke, sociale en beheersmaatregelen.



Gemeente Delft