NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


NVZ start bodemprocedure
De NVZ start een bodemprocedure om duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijkheden in het systeem voor ziekenhuisbekostiging. De ziekenhuizen vinden dat de verantwoordelijkheid voor het volume de afgelopen jaren ten onrechte op hen is afgewenteld. Introductie van maatstafconcurrentie zal dit alleen maar versterken. Volgens de NVZ staat met de huidige voorstellen betaalbare, kwalitatief goede en toegankelijke zorg op het spel.

De ziekenhuizen hopen met de bodemprocedure juridische duidelijkheid over het systeem van bekostiging te krijgen, voordat onomkeerbare stappen zijn genomen. De inhoud van de procedure zal zich concentreren op de verantwoordelijkheid voor het volume van ziekenhuiszorg, in combinatie met de voorstellen voor maatstafconcurrentie. De huidige invulling van het systeem grijpt volgens de NVZ te diep in de bedrijfsvoering van ziekenhuizen in en confronteert ziekenhuizen met aanzienlijke risico's. De uitkomst van de toepassing van maatstafconcurrentie is daarnaast te onvoorspelbaar en te willekeurig. Een ziekenhuis is namelijk niet alleen afhankelijk van zijn eigen prestaties, maar ook van die van andere, niet per definitie vergelijkbare, ziekenhuizen. Hoewel ziekenhuizen regionaal met zorgverzekeraars productieafspraken maken, geldt op landelijk niveau nog steeds het Budgettair Kader Zorg.

Vertraging verdere introductie marktwerking ongewenst De NVZ zou het betreuren wanneer verdere introductie van marktwerking vertraging oploopt. Dat is met de huidige voorstellen echter wel het geval, stellen zij. Daarom pleit de NVZ voor snelle uitbreiding van het B-segment, zónder toepassing van maatstafconcurrentie. Sinds 1 januari 2008 geldt voor 20% van de ziekenhuiszorg vrije prijsvorming. De afgelopen jaren hebben de prijzen in het B-segment zich gunstig ontwikkeld, zonder dat behandelingen aan kwaliteit hebben ingeboet. Volgens de NVZ kan in 2009 dan ook de stap naar 40 tot 50% worden gemaakt.

Bodemprocedure volgt uit kort geding prestatiecontract De NVZ overwoog al enige tijd een bodemprocedure tegen de minister van VWS te starten. Aanleiding was de budgetkorting, die voormalig minister Hoogervorst aan de ziekenhuizen wilde opleggen. Een jaar geleden sprak de rechter in kort geding uit dat de minister dit besluit niet eenzijdig had mogen nemen. Overleg tussen de ziekenhuizen en de minister van VWS leidde vervolgens tot halvering van de budgetkorting, zonder overigens een permanente oplossing van de volumeverantwoordelijkheid overeen te komen.

Uitspraak bodemprocedure eind 2008 verwacht De NVZ brengt binnenkort de dagvaarding voor de bodemprocedure uit om de zaak bij de rechtbank te Den Haag aanhangig te maken. Een uitspraak in de procedure wordt eind 2008 verwacht.