Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Reactie minister Vogelaar op indienen `oude plannen'

Er is afgesproken dat de woningcorporaties 250 miljoen euro extra per jaar investeren en aan die afspraak hou ik ze, aldus minister Vogelaar in een reactie op het bericht in de Volkskrant dat corporaties bestaande plannen voor de wijken indienen die als nieuw worden gepresenteerd en dus minder geld vergen.

De minister heeft met de gemeenten en corporaties afgesproken dat de plannen voor de afspraak is dat de plannen voor de 40 geselecteerde wijken voor 1 februari worden ingediend, inclusief de financiële paragraaf. Het is dus nog te vroeg om zeggen of dit bericht waar is. De minister gaat ervan uit dat partijen de afspraken nakomen.

Mochten de plannen niet conform de afspraken zijn, dan zal de minister gaan overleggen met de corporaties. Ook corporaties vinden het belangrijk te investeren in de wijken, aldus de minister. Want het gaat wel ergens over, namelijk dat de levensomstandigheden voor de mensen in de wijken verbeteren.

In uiterste instantie heeft de minister de mogelijkheid van een aanwijzingsbevoegdheid. Hiermee kan ze de corporaties dwingen om de afspraken na te komen. Maar ze gaat er vooralsnog van uit dat dit niet nodig zal zijn.

Bovendien zijn er signalen dat het wel loopt zoals afgesproken. Zo zijn er in Deventer en Alkmaar in november al afspraken gemaakt tussen gemeente en woningcorporaties. Men is volledige investeringen overeengekomen die daar noodzakelijk zijn, met name op sociaal gebied.