CDA

Kathleen Ferrier kritisch ten opzichte van Afrikaanse landen

CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier heeft van dinsdag 8 tot en met maandag 14 januari met de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken een bezoek gebracht aan Somalië, Kenia en Ethiopië.

Met betrekking tot Somalië zal Ferrier deze week tijdens een procedurevergadering
de Nederlandse regering oproepen om met een beleidsstuk te komen over het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingbeleid in Somalië. Ferrier vindt het een zeer slechte zaak dat ondanks de hoorn van Afrika speerpunt is van Nederlands beleid er voor Somalië nauwelijks aandacht en beleid is. Volgens Ferrier moet daar verandering in komen!

Met betrekking tot Kenia is Ferrier van mening dat het van groot belang is dat er duidelijkheid komt over wat er tijdens de verkiezingen allemaal is fout gegaan. Als in Kenia de democratie ten onder gaat, zal dit grote gevolgen hebben voor andere Afrikaanse landen. Er zal verantwoording moeten worden afgelegd over de gebeurtenissen rondom de recente verkiezingen in Kenia.

Tenslotte is Ferrier bijzonder kritisch over de regering in Ethiopië (ondanks het feit dat er op economisch gebied ook goede dingen gebeuren). Er worden mogelijk mensenrechten geschonden, bijvoorbeeld in het vluchtelingenkamp met Somaliërs bij de grens waar de Nederlandse Kamerleden zijn geweest. âHet is goed dat Nederland geen budgetsteun meer verleend aan Ethiopiëâ, aldus Ferrier.
---