Nieuw-Vlaamse Alliantie


Veilige internationale handel in chemische stoffen (15/01/08)

Het Europees Parlement werkte een adequate regelgeving uit voor de internationale handel in gevaarlijke chemische stoffen. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels (rapporteur voor de EVP-ED groep) is tevreden dat reeds in eerste lezing een akkoord kon worden bereikt met de Raad waardoor zowel exporterende EU-landen als importerende landen maximaal gebruik kunnen maken van deze aangepaste regelgeving.

Frieda Brepoels: "Exporterende EU-lidstaten zijn verplicht om voorafgaand toestemming te vragen aan de landen waaraan ze bepaalde chemische stoffen willen leveren. De regels voor deze voorafgaande expliciete toestemming brengen echter zoveel administratieve rompslomp met zich mee dat de importerende landen het verzoek tot toestemming vaak onbeantwoord laten, waardoor de uitvoerende Europese bedrijven een pak exportkansen mislopen."

Om aan dit probleem een oplossing te bieden, wordt export van bepaalde gevaarlijke chemische stoffen zonder die expliciete instemming van het betrokken land toch mogelijk gemaakt, zij het onder zeer strikte voorwaarden. De gewijzigde Verordening garandeert dus enerzijds de bescherming van het milieu en de volksgezondheid voor alle betrokken partijen en anderzijds stelt ze de exportmarkt voor de Europese fabrikanten veilig.

Noot:


1. De Verordening van het Europees Parlement is de implementatie van het Verdrag van Rotterdam inzake de voorafgaande geïnformeerde toestemming voor bepaalde gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden in de internationale handel. Het Verdrag verplicht exporteurs ertoe informatie te verschaffen aan importerende landen over gevaarlijke chemische substanties en heeft tot doel de gedeelde verantwoordelijkheid en de samenwerking tussen de export- en importlanden te bevorderen.


2. De Verordening van het Europees Parlement tot uitvoering van het Verdrag van Rotterdam gaat verder dan de eisen die door het Verdrag worden gesteld omdat de regels een breder gamma chemische stoffen bestrijken en gelden voor de uitvoer naar alle landen, ongeacht of ze het Verdrag ondertekend hebben. Europa neemt hiermee een voortrekkersrol op vlak van de veilige internationale handel in chemische stoffen op zich.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees Parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu