Gemeente Bedum


Stickeractie containers voorlopig opgeschort

15 januari 2008
Geleverde stickers van onvoldoende kwaliteit

Tussen Kerst en Oud en nieuw ontvingen alle Bedumer huishoudens een brief van de gemeente waarin informatie werd verstrekt over de stickeractie voor huisvuilcontainers. Bij de brief zaten twee stickers die op de biobak en de grijze container moesten worden geplakt. Het college van b. en w. heeft vandaag besloten de actie voorlopig op te schorten: de geleverde stickers voldoen niet aan de gestelde eisen en laten als gevolg van indringing van vocht snel los. De actie krijgt overigens binnenkort wel een vervolg: alle huishouden worden dan voorzien van stickers die duurzamer zijn dan de onlangs verstrekte exemplaren.

Met de stickeractie beoogt de gemeente illegale containers op te sporen. Ervaringen in andere gemeenten wijzen uit dat minimaal 10 procent van de in gebruik zijnde containers niet bij de gemeente geregistreerd staat. Daar wordt dus ook niet voor betaald. Met een dergelijke actie komen die niet geregistreerde containers boven water. De stickers zijn verder voorzien van een dagkleur. Daardoor is het in de toekomst niet meer mogelijk het huisvuil op meerdere dagen aan de reinigingsdienst aan te bieden.

Na verzending van de mailing in Bedum kwamen bij de gemeente tientallen klachten binnen over de kwaliteit van de stickers. Deze hechtten niet op de ondergrond. Aanvankelijk werd gedacht dat de toen heersende kou de oorzaak was; in de praktijk bleek echter dat het stickermateriaal onvoldoende tegen vocht bestand was.

De gemeente roept iedereen op al aangebrachte stickers van de containers te verwijderen. Deze zullen binnenkort worden vervangen door duurzamer exemplaren. De oproep van de gemeente om de containers vóór 1 februari aanstaande van stickers te voorzien, komt ook te vervallen. De huisvuilcontainers kunnen tot een nog nader te bepalen datum gewoon onbestickerd worden aangeboden.