Provincie Utrecht

Slechts één keer beroep op te laat nemen beslissing

15-1-2008 -

Provincie evalueert verordening "dwangsom bij niet tijdig beslissen"

Sinds de invoering van de verordening "dwangsom bij niet tijdig beslissen" is er bij de Provincie Utrecht één keer een beroep gedaan op deze verordening. Bovendien is in dit geval door de provincie een maximale vergoeding betaald van EUR 1260,-. De verordening "dwangsom bij niet tijdig beslissen" geeft inwoners, bedrijven en instellingen in de provincie Utrecht de mogelijkheid om de provincie aan te spreken op het niet tijdig beslissen over een aanvraag of bezwaarschrift. Wanneer de provincie aanvragen en bezwaarschriften niet op tijd afwikkelt, moet zij - onder bepaalde voorwaarden - de aanvrager een dwangsom betalen.

De Provincie Utrecht kent de regeling sinds september 2006 en was daarmee één van de eerste bestuursorganen in ons land die de regeling invoerde. Inmiddels zijn er meer bestuursorganen - zoals provincies en gemeenten - waar de verordening van kracht is. Zij lopen hiermee vooruit op de wettelijke regeling die op 1 januari 2009 in werking treedt en dan geldt voor alle bestuursorganen in Nederland.

De vergoeding die de provincie heeft betaald heeft betrekking op een bodemsanering. Dit verzoek werd in praktijk weliswaar in behandeling genomen, maar de actie werd door onvoldoende interne communicatie niet schriftelijk teruggekoppeld aan degene die dit verzoek had ingediend.

Het uitgangspunt van de verordening is dat niet alleen burgers zich aan wettelijke termijnen moeten houden (en sancties krijgen als ze dat niet doen), maar dat hetzelfde ook geldt voor de overheid. Wanneer een aanvrager een bestuursorgaan schriftelijk in gebreke stelt, heeft het bestuursorgaan nog twee weken de tijd om een beslissing te nemen. Is er ook na die twee weken nog geen beslissing, dan moet het bestuursorgaan een dwangsom betalen aan de aanvrager. De eerste veertien dagen is dat EUR 20,- per dag, daarna loopt dit op tot EUR 30,- en EUR 40,- per dag met een maximum van 42 dagen ofwel EUR 1.260,-.

De Provincie Utrecht wil in de toekomst meer aandacht besteden aan actieve bekendmaking van de verordening, bijvoorbeeld door het plaatsen van meer informatie en voorlichting op haar website.

Meer informatie: Koen van Tankeren, telefoon 030 - 258 2153