European Union



Brussel, 15 januari 2008

Scholen kunnen nu de Europese schoolagenda bestellen

Vandaag presenteert Europees commissaris Meglena Kuneva in Straatsburg de Europese schoolagenda 2008 in het Europees Parlement. Deze schoolagenda is iets waar leerlingen elke dag wat aan hebben. In totaal worden er meer dan 2,7 miljoen exemplaren van gedrukt, in alle EU-talen. De scholen kunnen ze gratis bestellen zolang de voorraad strekt. De schoolagenda is ontworpen door de Commissie, samen met de Stichting Generation Europe, de nationale autoriteiten en andere betrokkenen. De agenda bevat informatie over de Europese Unie, maar ook over consumentenzaken en sociale onderwerpen zoals schulden, levensmiddelen, fraude, elektronisch winkelen, krediet, duurzaam consumeren, klimaatverandering, het milieu en de gevaren van surfen op internet.

"Ik denk dat de nieuwe generatie van cruciaal belang is voor de toekomst van Europa", zegt Meglena Kuneva, Europees commissaris voor consumentenbescherming. "Maar het is niet genoeg te zeggen hoe belangrijk jongeren voor Europa zijn, we moeten de daad bij het woord voegen. En daarbij is deze Europese schoolagenda wellicht een eerste stap."

Een belangrijk pedagogisch hulpmiddel, aangepast aan de behoeften van de leerlingen

Sinds 2004 verspreidt de Europese Commissie een schoolagenda voor leerlingen van 15-18 jaar. De agenda wordt in de klas gebruikt om onderwerpen te bespreken die tieners interesseren, zoals consumentenkrediet, elektronisch winkelen, klimaatverandering, duurzame consumptie, enz.

De agenda is samen met nationale partners ontworpen zodat de inhoud goed aansluit op de nationale doelgroepen. Samen met de agenda wordt een kit voor leerkrachten verspreid. De agenda voor 2008 verschijnt in een oplage van meer dan 2,7 miljoen exemplaren. De scholen kunnen tot 15 februari bestellingen indienen, onder het motto "op is op".

Hoe krijg ik de Europese schoolagenda?

Bestellingen kunnen worden opgegeven op de website van de Stichting Generation Europe, die de agenda namens de Europese Commissie publiceert en verspreidt.

www.generation-europe.org