Gemeente Lelystad

College stopt procedure voor tankstation Larserdreef

De vestiging van een tankstation aan de Larserdreef gaat niet door. Het college heeft besloten de lopende procedure daarvoor stop te zetten. Het college komt daarmee tegemoet aan de bezwaren die door bewoners van de Landstrekenwijk waren ingediend.

Het besluit om de procedure te stoppen houdt tevens in dat het verzoek om bouwvergunning voor een tankstation aan TOTAL Nederland geweigerd wordt.

Weerstand bewoners

Tijdens de vorig jaar lopende procedure om vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan voor een tankstation aan de Larserdreef, bleek daartegen grote weerstand te bestaan bij bewoners in de omgeving. Er werden 4 zienswijzen ontvangen, mede ondertekend door 140 omwonenden. Tijdens een Opinieplein van de gemeenteraad en op een hoorzitting naar aanleiding van het ingediende bouwplan werden de bezwaren nog eens toegelicht.

Locatiekeuze

Het college heeft daaruit de conclusie getrokken dat de Larserdreef als locatie voor een tankstation geen gelukkige keuze is, gelet op de spreiding van tankstations over de totale stad. Alle tankstations die direct op stadshoofdwegen zijn aangesloten, zouden dan langs de Larserdreef komen te liggen. De overige stations liggen op (binnenstedelijke) bedrijventerreinen en zijn minder zichtbaar. Daarnaast zou de bedachte locatie aan de Larserdreef, na realisatie van de nieuwe woonwijk Warande, aan alle zijden omsloten zijn door bebouwing.

Het college heeft opdracht gegeven het beleid voor vestiging van tankstations in Lelystad te herzien. In dat nieuw vast te stellen beleid voor verkooppunten van motorbrandstof, komt de Larserdreef niet meer voor.

---