Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Open de poortjes van de OV-Chipkaart

Open de poortjes van de OV-Chipkaart

15-01-2008 * Nu de OV-Chipkaart gekraakt is, wil de SP dat de invoering in Amsterdam voorlopig wordt stopgezet. Volgens SP-raadslid Meta Meijer moeten de poortjes bij de metrostations onmiddellijk weer opengezet worden en de promotiecampagne stilgelegd worden. "Reizigers moeten deze kaart, die zo lek is als een mandje, niet verder door de strot geduwd krijgen."
Meta Meijer
Op alle mogelijke manieren wordt de Amsterdamse reiziger de chipkaart opgedrongen. Een massale reclame-campagne is daar maar een onschuldig onderdeel van. Echter ook andere instrumenten worden ter overreding ingezet, zoals het sluiten van poortjes. Dat terwijl pas een klein deel van de reizigers de chipkaart had aangeschaft. Men ging ervan uit dat, als het ongemak flink gaat irriteren, de reiziger eerder naar de chipkaart zou overgaan. Nu blijkt dat de kaart redelijk eenvoudig te kraken is, moet er eerst duidelijkheid komen voordat er verder wordt gewerkt van het werven van klanten en de verdere invoering.

Meijer: "Het draagvlak voor de OV-Chipkaart brokkelt steeds verder af. Ook reizigersorganisatie ROVER is van mening dat pas op de plaats gemaakt moet worden totdat er duidelijkheid is en diverse kinderziektes zijn uitgebannen. In het Rotterdamse testgebied blijkt dat er veel problemen met de chipkaart zijn en dat de reizigers hiervoor het gelag betalen. Niet voor niets regent het er klachten. Ook in Amsterdam is al diverse malen over verschillende kinderziektes gesproken, maar desalniettemin blijft de reiziger de chipkaart opgedrongen worden."

Volgens de SP moet de staatssecretaris helderheid verschaffen en de regie over de chipkaart nemen. Meijer: "Pas als er van die kant duidelijkheid is, kunnen we in Amsterdam verder met de chipkaart. Helaas heeft de staatssecretaris nog geen leiderschap getoond. Ik vind het jammer dat dit systeem, dat de reiziger veel gemak zou kunnen brengen, al voor de invoering om zeep is gebracht. Er had meer aandacht moeten zijn voor de beveiliging, ondanks dat dit duurder is. Zo zie je maar weer dat goedkoop uiteindelijk toch duurkoop is."