Socialistische Partij

ROOD verkiest 'Huisjesmelker van het Jaar' 2007

15-01-2008 * SP-jongerenorganisatie ROOD en de Groninger Studentenbond (GSb) hebben voor de vijfde keer de titel 'Huisjesmelker van het Jaar' aan een Groningse huisbaas uitgereikt. De winnaar van dit jaar maakte zich volgens de organisaties schuldig aan "schandalige praktijken."

Een klassieke huisjesmelker

"Dhr. de Lange is een klassiek voorbeeld van een echte huisjesmelker," aldus ROOD-woordvoerder Leon Botter "de klachten variëren van slechte bereikbaarheid bij problemen tot nalatigheid met onderhoud. Bij lekkages in de badkamers van zijn panden hanteert hij bijvoorbeeld een nogal bijzondere strategie. Hij laat een manusje-van-alles gewoon een nieuwe laag tegels bovenop de oude laag leggen, keer op keer, zodat het fenomeen een 'krimpende badkamer' ontstaat. Naast het ontduiken van zijn verantwoordelijkheden als huisbaas probeert dhr. de Lange de studenten ook nog geld afhandig te maken. Hij blijft hen, ook nadat ze verhuisd zijn, lastigvallen met incasso's van een niet-bestaand incassobureau. De bedragen wisselen continu en zijn duidelijk nergens op gebaseerd. Jammer, maar typerend genoeg bleek dhr. de Lange al een tijdje op vakantie te zijn, dus de gouden melkkruk heeft hij niet in ontvangst kunnen nemen. Ter compensatie is er nog snel een paar welkomstposters op de ramen van zijn gesloten broodjeszaak geplakt. Als blijkt dat huisjesmelker de Lange weer in den lande is, zal ROOD hem alsnog de prijs te overhandigen en hem aan te spreken op zijn schandalige praktijken.

Woningnood

Volgens ROOD en GSb zijn deze wanpraktijken symptomen van de woningnood onder studenten. "Dat er nog steeds woningnood is blijkt uit onze jaarlijkse kamernoodenquête," aldus GSb-woordvoerder Wimar Hebels. "In Groningen bestaat een structureel tekort van zo'n duizend kamers. Met dergelijke toestanden op de kamermarkt moet je ook niet vreemd opkijken als huisbazen daar misbruik van gaan maken. Naar schatting betaalt zelfs de helft van de studenten meer huur dan wettelijk is toegestaan."

Vijf jaar huisjesmelkers in Groningen

De 'Huisjesmelker van het Jaar' verkiezing is nu al vijf keer gehouden in Groningen. Nog steeds krijgen we elk jaar klachten over profiteurs van de woningnood. Hoewel een aantal oude winnaars hun leven hebben gebeterd, waren er dit jaar bijzonder veel nominaties. De afgelopen maanden verzamelden ROOD en de GSb zo'n 55 nominaties onder Groninger studenten. In totaal werden 33 huisbazen genomineerd. Wij concluderen hieruit dat harde actie nodig blijft, totdat de woningnood en huisjesmelkers eindelijk eens worden aangepakt.