Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Di 15 jan Planten kunnen niet lopen - en daarom moet het natuurbeleid anders 15:30 uur Drs. W.A. Ozinga (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: Assembly of plant communities in fragmented landscapes: The role of dispersal
Promotores: Prof. dr. J.H.J. Schaminée, prof. dr. J.M. van Groenendael, prof. dr. J.P. Bakker
Copromotor: Mw. dr. R.M. Bekker

E-mail: wim.ozinga@wur.nl

Voor veel plantensoorten zijn de leefgebieden teruggedrongen tot eilandjes van ecologische rijkdom in een zee van ongeschikt leefgebied. Voor de overleving van planten is transport van zaden tussen deze 'eilandjes' cruciaal. Wind, water, vogels en de vacht of mest van zoogdieren moeten doen wat planten zelf niet kunnen: zich verplaatsen. De effectiviteit van deze infrastructuur is in de twintigste eeuw sterk aangetast. Zo zijn in veel landschappen stromend water en rondtrekkende zoogdieren (zoals schaapskuddes met herder) weggevallen als transportmiddel. Het huidige natuurbeleid is onvoldoende in staat om deze effecten van landschapsversnippering tegen te gaan, concludeert ecoloog Wim Ozinga in zijn promotieonderzoek. Plantecologische diversiteit vraagt om meer dan de ecologische hoofdstructuur. Een versterking van de mobiele infrastructuur voor planten is nodig in aangrenzende landbouwgebieden, bijvoorbeeld via 'boeren voor natuur'. Wim Ozinga (Utrecht, 1971) studeerde biologie in Groningen. Hij legde zich toe op de plantenecologie. Zijn promotieproject bij het Institute for Water and Wetland Research (IWWR) van de Radboud Universiteit Nijmegen was onderdeel van het NWO Stimuleringsprogramma Biodiversiteit. Momenteel is Ozinga postdoc in Nijmegen voor een project van de European Science Foundation en werkt hij bij Alterra, Centrum Ecosystemen.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda