Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 15 januari 2008

College beantwoordt vragen CDA over parkeren bij gemeentehuis (2008/109); College besluit tot betalen dwangsom (2008/130); Bezwarenprocedure nieuwbouw o.b.s. De Toonladder (2007/15125); Realisatie Palmtorens en parkeergarage Binnenstad (2007/18349); Bouwvergunning voor gevelwijziging Ringslangweide (2007/18347); Bouwvergunningen voor dakopbouwen (2007/18888); Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2008/428); Princiepeverzoek gezondheidscentrum (2007/14043); Vergunninggen voor poortgebouw Huis De Wiers (2008/74); Vrijstellingsprocedure `De Nieuwe Baten' (2008/73) ; Tijdelijke bouwvergunning voor reclame Ringwade 1(2008/78); Nieuw stedenbouwkundig plan noordelijk gebied Lekboulevard - Hoog Zandveld (2007/18825); Woonrijp maken voor nieuwbouw "De Rank" (2008/400); Voorbereidingsbesluit bedrijvenpark Het Klooster (2008/77); Milieuvergunning AP Vianen B.V. (2008/76); College verleent subsidie aan stichting TussenThuis(2008/116); Exploitatieplan 2008 NV Sportinrichtingen Nieuwegein (2008/110)

Representatiekalender

B&W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

College beantwoordt vragen CDA over parkeren bij gemeentehuis (2008/109)
De raadsfractie van het CDA geeft in haar brief aan het college van 12 december 2007 aan, dat zij rondom het gemeentehuis/Meandergebouw de laatste tijd hinderlijke parkeerproblemen heeft geconstateerd, ook voor het publiek. Ze stelt daarover vragen aan het college. In zijn antwoord geeft het College van B&W aan dat het de parkeerproblemen onderkent. Het college heeft al maatregelen genomen en zal er nog meer nemen. Zo is er tijdelijk parkeerregulering, waarbij medewerkers zoveel mogelijk naar het parkeerdak worden verwezen en er op wordt toegezien dat de voor bezoekers van het gemeentehuis bestemde parkeerplaatsen niet door medewerkers worden bezet. Verder wordt de komende tijd onderzocht in hoeverre het Fietsplan voor gemeentelijke medewerkers nog voldoet aan de doelstelling dat medewerkers zoveel mogelijk met de fiets naar het werk komen. Ook zullen deelnemers aan het fietsplan actief gestimuleerd worden om ook bij minder goed weer toch met de fiets naar het gemeentehuis te komen. Verder worden nog maatregels genomen zoals periodiek overleg met de medehuurders van het Meandergebouw, duidelijker aanduiding van de parkeerplaatsen voor bezoekers, en voor trouwstoeten bij de trappartij een betere opstelmogelijkheid voor meer auto's.

College besluit tot betalen dwangsom (2008/130) Op grond van de ´Verordening dwangsom bij niet tijdig beslissen´ is de gemeente een dwangsom van EUR 160,- verschuldigd. Doordat de gemeente niet op tijd heeft besloten op een bezwaarschrift, heeft de indiener van dat bezwaarschrift recht op een vergoeding van 20 euro per dag over de periode waarop een beslissing uitbleef. De periode bedroeg in dit geval acht dagen. Het college heeft besloten de dwangsom bij schriftelijk besluit vast te stellen en uit te keren. Het is de eerste keer sinds de invoering van deze verordening (1 januari j2007) dat de gemeente deze dwangsom moet uitkeren.

Naar boven

Bezwarenprocedure nieuwbouw o.b.s. De Toonladder (2007/15125) Het college heeft een vrijstelling en bouwvergunning voorleend voor het bouwen van openbare basisschool De Toonladder in Galecopperzoom. Tegen dit besluit is bezwaar gemaakt. De Commissie bezwaarschriften heeft hierover een advies uitgebracht. Zij stelt dat het bezwaar te laat is ingediend en dat de bezwaarmakers hiermee in verzuim zijn geweest. Het bezwaar is hierdoor niet-ontvankelijk. Het college heeft dit advies overgenomen en blijft bij haar besluit om een bouwvergunning en vrijstelling te verlenen.

Realisatie Palmtorens en parkeergarage Binnenstad (2007/18349) Het college heeft op 11 december 2007 besloten om de bouwvergunning voor de Palmtorens, na behandeling van de bezwaren in de Commissie Bezwaarschriften, in stand te houden. De commissie Bezwaarschriften heeft het college geadviseerd de ingediende bezwaren niet-ontvankelijk dan wel ongegrond te verklaren.

Bouwvergunning voor gevelwijziging Ringslangweide (2007/18347) Het college heeft op 5 december besloten om het bezwaar ongegrond te verklaren dat is ingediend tegen het besluit om bouwvergunning verlenen voor het vervangen van de garagedeur voor een kozijn op het perceel Ringslangweide 34. De Commissie bezwaarschriften stelt dat het college terecht en op juiste gronden tot haar besluitvorming is gekomen. De Commissie bezwaarschriften acht het bezwaar hierom ongegrond. Het college heeft besloten het advies van de commissie over te nemen en houdt haar besluit van 26 juli 2007 in stand.

Bouwvergunningen voor dakopbouwen (2007/18888)
Het college heeft besloten om vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor het realiseren van dakopbouwen op de woningen aan Gerard ter Borchhage 5 en 7. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan vanwege de bouwhoogte. Daarom is een vrijstellingsprocedure doorlopen. Er is tijdens deze procedure een zienswijze ingediend namens meerdere bewoners van hetzelfde type woning. Deze zienswijze gaat met name over de uiterlijke aspecten van het bouwplan. De welstands-commissie heeft echter een positief advies uitgebracht en het college heeft dat overgenomen. Tegen dit besluit staan de gangbare bezwaar- en beroepsmogelijkheden open.

Naar boven

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2008/428) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week vrijdag als openbare bekendmaking in Ons Nieuwegein.

Princiepeverzoek gezondheidscentrum (2007/14043) De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen voor een vrijstelling voor de
het ombouwen en uitbreiden van een woonhuis in een gezondheidscentrum. Het college heeft besloten in principe bereid te zijn hiervoor een vrijstellingsprocedure te starten (artikel 19). Die kan pas worden gestart als de aanvrager aan enkele voorwaarden heeft voldaan en tevens de benodigde bouwvergunning heeft aangevraagd.

Vergunninggen voor poortgebouw Huis De Wiers (2008/74) Het college heeft besloten om vrijstelling, een bouw- én een aanlegvergunning te verlenen voor het bouwen van een poortgebouw aan Wiersedreef 1. Het poortgebouw maakt onderdeel uit van de historische buitenplaats Huis De Wiers. Het wordt, evenals Huis De Wiers zelf, gebouwd op bewaard gebleven restanten van historische fundamenten. Het ontwerp is afgestemd op dit Huis de Wiers. Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan. Daarom is een vrijstellingsprocedure doorlopen. Er zijn tijdens deze procedure zienswijzen ingediend. Het college heeft na afweging van de betrokken belangen besloten om de vrijstelling en bouwvergunning te verlenen. Omdat het een archeologische vindplaats betreft, is ook een aanlegvergunning verleend. Tegen dit besluit staan de gangbare bezwaar- en beroepsmogelijkheden open.

Naar boven

Vrijstellingsprocedure `De Nieuwe Baten' (2008/73) De gemeente heeft een aanvraag ontvangen voor het bouwen/oprichten van `De Nieuwe Baten´ aan de Dukatenburg 1 en Souverijnburg 1. Hiervoor is een vrijstelling nodig (artikel 19). Het college heeft besloten om hiervoor de vrijstellingsprocedure te starten.

Tijdelijke bouwvergunning voor reclame Ringwade 1(2008/78) Het college heeft besloten een tijdelijke bouwvergunning te verlenen voor het aanbrengen van een reclame tegen de gevel van het pand aan de Ringwade 1. De vergunning geldt voor de periode van 23 mei 2008 t/m 22 juni 2008.

Nieuw stedenbouwkundig plan noordelijk gebied Lekboulevard - Hoog Zandveld (2007/18825)
Het mediationtraject tussen de eigenaren van het winkelcentrum, de bestaande appartementen boven de winkels, het kantoor en de participanten brede school o.l.v. mw. Renate Westerlaken heeft geresulteerd in de wens om een nieuw stedenbouw plan voor het noordelijk gebied van het project Lekboulevard - Hoog Zandveld op te stellen. De uitgangspunten van 2003 (ontwikkelingsvisie) / 2005 (stedenbouwkundig ontwerp) voor Lekboulevard - Hoog Zandveld zijn niet actueel meer. Het college heeft daarom de gemeentelijke input voor het nieuwe stedenbouwkundig plan voor het noordelijk gebied (de deelgebieden 1, 2 en 3: winkelcentrum, kantoor, brede school, woningen) vastgesteld.

Woonrijp maken voor nieuwbouw "De Rank" (2008/400) Het college gaat akkoord met het woonrijp maken van het deelproject 1a van het plangebied Lekboulevard-Hoog Zandveld voor de realisering van de nieuwbouw van kerkelijk centrum "De Rank".

Naar boven

Voorbereidingsbesluit bedrijvenpark Het Klooster (2008/77) Enige tijd geleden is er een artikel 19 WRO procedure opgestart voor het bouwrijp maken van de deelgebieden 2 en 3 van het toekomstige bedrijvenpark Het Klooster. Het college heeft op 13 november 2007 besloten de verklaring van geen bezwaar aan te vragen bij Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Utrecht. Deze aanvraag is onlangs aan GS gezonden. Om de vrijstelling van het bestemmingsplan na afgifte van de verklaring van geen bezwaar te kunnen verlenen is het noodzakelijk dat er een voorbereidingsbesluit wordt genomen, omdat in de deelgebieden 2 en 3 bestemmingsplannen gelden die ouder zijn dan tien jaren. Het college heeft besloten de raad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen en het voorstel daartoe te agenderen voor de commissie RIM van 16 januari 2008 en de raadsvergadering van 30 januari 2008.

Milieuvergunning AP Vianen B.V. (2008/76)
Het college heeft besloten om akkoord te gaan met de milieuvergunning voor AP Vianen B.V. Het betreft een vergunning voor het veranderen van een inrichting voor het bewaren en bewerken van oud papier, gebruikte metalen, pallets en plastics. De milieuvergunning ligt van 17 januari tot en met 27 februari 2008 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 28 februari 2008 kan bij de Raad van State in beroep worden gegaan tegen de vergunning. Beroep kan alleen worden ingesteld door belanghebbenden die al eerder zienswijzen naar voren hebben gebracht over de ontwerpvergunning, of die kunnen aantonen dat zij daartoe niet in staat waren.

College verleent subsidie aan stichting TussenThuis(2008/116) Stichting TussenThuis in Utrecht maakt het mogelijk dat de niet verzorgende gescheiden ouder zijn/haar kind(eren) kan ontmoeten op een veilige plek. Deze Stichting vraagt subsidie aan voor 2008 in verband met het begeleiden van Nieuwegeinse kinderen en hun gescheiden ouders. Het college besluit om in 2008 een bedrag van EUR2500,- te subsidiëren aan St. TussenThuis onder voorwaarde dat er afspraken gemaakt worden over toeleiding van Nieuwegeinse gezinnen door Stichting TussenThuis.

Naar boven

Exploitatieplan 2008 NV Sportinrichtingen Nieuwegein (2008/110) Het college heeft ingestemd met de benoeming van de heer M. Monrooij als commissaris van de NV Sportinrichtingen Nieuwegein (exploitant sportcomplex Merwestein). Tevens heeft het college ingestemd met de begroting en de zwemtarieven 2008 van de NV. De tarieven voor recreatief zwemmen zullen niet worden verhoogd. Tenslotte zal het college de NV verzoeken na de recente kapitaalinjectie t.b.v. het investeringsplan Merwestein het geplaatste aandelenkapitaal in overeenstemming te brengen met de omvang van het gestorte aandelenkapitaal.

Representatiekalender

Eén of meer leden van het college zijn aanwezig bij de onderstaande bijeenkomsten.

Wat

Toelichting

Datum

Tijd

Waar

Bijeenkomst i.v.m. preventie autodiefstal

Toespraak burgemeester

16-jan-08

11.30 uur

Terrein Liesbosch

Naturalisatieceremonie

Leiden ceremonie

22-jan-08

16.30-17.30

Raadszaal

Nationaal Voorleesontbijt

Voorlezen bij Twinkel

23 jan 08

09.00- 09.30

Kinderdagverblijf Twinkel, G.W. van Heukelumstraat 8

Nationaal Voorleesontbijt

Voorlezen bij Prinses Margrietschool

23 jan 08

08.45- 09.30

Prinses Margrietschool, Aardbeigaarde 4-6

Winterevent met schaatsbaan

Opening winterevent en schaatsbaan

23 jan 08

14.00

Winkelcentrum City Plaza

Opening locatie De Linie

Opening vernieuwd gebouw

23 jan 08

16.00- 18.00

Anna van Rijn College, locatie De Linie, Acaciastraat

Brede School Fokkesteeg

Opening hekken en aftrap feestelijke activiteiten

23 jan 08

13.30

Brede School Fokkesteeg, Kerkveld 63a

Bezoek mevrouw Van den Bos - de Krijger

Verjaardag (102 jaar)

29-jan-08

11.00 - 11.30

Thuisadres

Opening

Heropening nieuwe vleugel

ROC Gildevaart


1-feb-08

15.30-16.30

ROC, Nieuwegein

opening

Opening nieuw veteranencafé

14 feb 08

14.00

Elsie Bar, Markt 8