Gemeente Arnhem

Haalbaarheidsstudie naar terugbrengen van Jansbeek in binnenstad Arnhem (15-01-08)
Het college van burgemeester en wethouders start deze maand een haalbaarheidsstudie naar het zichtbaar terugbrengen van de Sint Jansbeek in het centrum. De studie gaat over de technische en financiele aspecten, maar ook naar inpassing in de openbare ruimte. Op plaatsen waar terugbrengen van de echte beek niet kan, wordt bekeken of de beek eventueel virtueel kan terugkomen, bijvoorbeeld als een kunstwerk of een gekleurde lijn. Als het goed is leidt de haalbaarheidstudie tot drie mogelijke trajecten voor de Sint Jansbeek. Deze zijn naar verwachting in mei 2008 bekend.

Bij de haalbaarheidsstudie worden nadrukkelijk alle partijen betrokken die het terugbrengen van de beek een warm hart toedragen. Waterschap Rijn en IJssel, de waterbeheerder in Arnhem-Noord, participeert ook in de studie.

Inspiratie
Op woensdag 30 januari is er een eerste bijeenkomst over de Sint Jansbeek. Door het delen van ideeën en wensen, probeert de gemeente dan te komen tot een eerste selectie van haalbare opties. De gemeente is op zoek naar oude kaarten of tekeningen, of naar fotos of schetsen van (voorbeeld) situaties uit binnen- of buitenland als inspiratiebron.

Voor de bijeenkomst zijn diverse partijen uitgenodigd die in het verleden blijk gaven van betrokkenheid bij dit onderwerp. Ook andere Arnhemmers die een bijdragen denken te kunnen leveren zijn echter welkom. Zij kunnen zich aanmelden via Hans.van.Ammers@Arnhem.nl of via Dienst Stadsbeheer, postbus 9200, 6800 HA Arnhem.

Geschiedenis
De Sint Jansbeek, de beek waaraan Arnhem is ontstaan, is vanaf de 18e eeuw geleidelijk aan uit het centrum verdwenen. Vanuit Park Sonsbeek kruiste de beek de stadsgracht en stroomde over het Gele Rijdersplein tot voorbij de Walburgiskerk. De beek maakte ter hoogte van de huidige Prinsenhof een bocht naar rechts (westen) en bereikte de Markt. Vandaar stroomde de beek in een vrijwel rechte lijn door het gebied dat nu Paradijs, Trans en Langstraat heet en kwam uit in de buitengracht, Roermondsgracht genaamd. Deze gracht lag waar nu het Roermondsplein ligt. De beek is om hygiënische redenen gedempt en om het centrum heen geleidt. De beek werd namelijk meer en meer een open riool. In het eerste rioleringsplan van Arnhem staat hierover treffend: Het behoeft niet gezegd te worden dat de Beek (lees: Sint Jansbeek), nu meer dan minder, al spoedig bij het verlaten der Beekstraat, stank verspreidt, die erg begint te worden bij het verlaten van de Groote Markt en van lieverlede sterker wordt, zoodat hij meermalen van zeer ergen aard is vooral in het deel gelegen beneden de Trompetsteeg.
Anno 2007 herinneren alleen de straatnamen in het centrum, Bovenbeekstraat en Beekstraat, nog aan de oude loop van de beek. Op dit moment stroomt de Sint Jansbeek vanaf de De la Reystraat ondergronds. De beek stroomt in een buis onzichtbaar onder de spoordijk door, langs de Jansbinnensingel naar de Lauwersgracht. Van daaruit wordt het water verpompt naar de Rijn.