NIOD


19.12.2007

NIOD onderzoekster Evelien Gans houdt op 15 januari lezing over Jaap en Ischa Meijer

Het leven van Jaap Meijer historicus/schrijver, en zijn zoon Ischa Meijer journalist/schrijver was getekend door de jodenvervolging, wat leidde tot een complete breuk tussen vader en zoon. Dr. Evelien Gans, bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom, schreef een dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer en houdt hierover op 15 januari om 15.30 uur een lezing in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Vijf markante mensen in de Tweede Wereldoorlog

NIOD-lezingen op de Derde Dinsdag in het Verzetsmuseum Amsterdam

Op de derde dinsdag van de maand presenteert het Verzetsmuseum Amsterdam een serie van vijf lezingen, gebaseerd op recent en spraakmakend onderzoek door medewerkers van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Op 15 januari vindt in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, aanvang 15.30 uur de laatste lezing in deze cyclus plaatst

Dinsdag 15 januari

Evelyn Gans Jaap en Ischa Meijer. Een joodse geschiedenis 1912-1956

Vader en zoon. Zoon en vader.
Jakob (Jaap) Meijer wordt geboren in 1912, Israël Chajjiem (Ischa) Meijer dertig jaar later in 1943, in bezet Amsterdam. Samen met Liesje Voet, Jaaps vrouw, Ischa's moeder, overleven ze het concentratiekamp Bergen-Belsen. De historicus Jaap Meijer zal zich als een terriër vastbijten in het joods vooroorlogs verleden, de journalist Ischa Meijer zal er alles aan doen de oorlog en zijn effecten bloot te leggen. Vader en zoon zouden elkaar bewonderen, vervloeken, en ten slotte met elkaar breken.

Zover komt het nog niet in deel 1, Jaap en Ischa Meijer. Een joodse geschiedenis 1912-1956. Daarin vertrekt Jaap Meijer na de dood van zijn vader vanuit Winschoten naar Amsterdam om voor rabbijn te leren. Maar het 'joodse vraagstuk', de universiteit en de liefde sturen hem richting zionisme en geschiedwetenschap. Na de oorlog volgen stroeve maar productieve jaren van wederopbouw. In 1953 vertrekt het gezin Meijer niet naar Israël, maar naar Suriname. Samen vormen de twee delen over Jaap en Ischa Meijer zowel een dubbelbiografie als een geschiedenis van het Nederlandse jodendom in de twintigste eeuw.

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

Aanvang lezingen: 15.30 uur

Entree per lezing: ¤ 7,50 (inclusief museumbezoek en een drankje) / museumkaarthouders, 65+ ers, studenten, leden vriendenstichting NIOD en VMA: ¤ 5,00. Reserveren is sterk aanbevolen: tel. 020 - 620 25 35 of info@verzetsmuseum.org