NIOD


8.1.2008

Dinsdag 15 januari 2008: lezing 'Consent and Coercion in Nazi Germany' door prof. Peter Frizsche

In de serie Eigentijdse historici in debat spreekt prof. Peter Frizsche van de University of Illinois over de maatschappelijke ontwikkelingen in nazi-Duitsland of waarom de nazi's zo populair werden. Titel van de lezing Consent and Coercion in Nazi Germany Bungehuis, zaal 004, Spuistraat 210, Amsterdam.

Historicus Peter Fritzsche, een van de meest uitgesproken kenners van de Weimarrepubliek en het Derde Rijk, hield zich al in zijn boek "Germans into Nazis" (1998) bezig met de vraag waarom de nazi's in Duitsland zo populair werden. Hij schetst daarin een beeld van fundamentele maatschappelijke verschuivingen waarop de nazi's volgens de Duitsers het meest overtuigende antwoord hadden. In zijn boek "Life and Death in the Third Reich", dat in maart 2008 uitkomt, laat hij zien waaruit deze antwoorden bestonden: opname in een volksgemeenschap die berustte op de uitsluiting van de joden. Om deze gemeenschap in leven te houden, moesten de joden sterven. Aan de hand van dagboeken en brieven bestudeert Fritzsche in zijn lezing de inspanningen die individuele Duitsers leverden om deel te uit te maken van de nationaalsocialistische beweging en daarmee van de volksgemeenschap. Daarnaast heeft de historicus aandacht voor de manier waarop het nationaalsocialistische spraakgebruik de taal van alledag binnendrong. Zelfs Duitsers die eigenlijk afwijzend stonden tegenover de nazi's gaven er in hun uitlatingen blijk van het nationaalsocialisme en zijn ideeën over Duitslands rol in de wereld te accepteren. Peter Fritzsche publiceerde onlangs het werk "Stranded in the Present", waarin hij laat zien hoe de moderne Westelijke wereld zich de historische tijd heeft toegeëigend.

Eigentijdse Historici wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in samenwerking met het Goethe Instituut, het Genootschap Nederland Duitsland en het Duitsland Instituut. Dinsdag 15 januari 2008, 17.00 uur Bungehuis, zaal 004, Spuistraat 210, Amsterdam Borrel na afloop Voertaal is Engels