Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Staatssecretaris Van Bijsterveldt pakt de handschoen op

Jeugdpoort zoekt oplossingen voor samenwerking over de grenzen heen

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW wil dat rond de school de samenwerking op het gebied van veiligheid en jeugdzorg sterk verbetert. Scholen zijn de vind- en actieplaats voor schoolverlaters en leerlingen die extra zorg nodig hebben. Zorg moet naar de jongeren toe komen! Laat hulpverleners aanwezig zijn op school en laat de functies van een Centrum voor Jeugd en Gezin aansluiten op de zorgstructuur van het onderwijs, zo bepleit Van Bijsterveldt. Scholen moeten goed samenwerken met instellingen als Bureau Jeugdzorg, GGZ, maatschappelijk werk, politie en justitie. Dit gebeurt vooral via het zorg- en adviesteam. Tegelijkertijd wil Van Bijsterveldt dat onderwijsinstellingen en hun omgeving zich er meer van bewust worden dat scholen niet de enige probleemeigenaar zijn als het gaat om opvoeding van jongeren.

Op dinsdag 15 januari gaat Jeugdpoort samen met de staatssecretaris in op deze discussie. Onder het motto Samenwerking over de grenzen heen zal zij ingaan op de vraag hoe zij gaat bijdragen aan de gewenste samenwerking De Amsterdamse wethouder Jeugd, Werk en Inkomen, Educatie en Grote Stedenbeleid, Hennah Buyne, zal tijdens deze bijeenkomst vanuit haar bestuurlijke visie onder meer ingaan op de kwaliteit van met name het basisonderwijs, voortijdig schoolverlaten en daarmee samenhangende jeugdzorg. Na de recente ervaringen met het stadsdeel Slotervaart is mevrouw Buijne van mening dat alleen pro actief beleid effectief is. Aan de hand van twee voorbeelden zal ze dit toelichten.

Voor scholen wordt de opvoedkundige taak steeds zwaarder. De maatschappij lijkt te verwachten dat de scholen het opvoedkundig tekort van veel ouders compenseren. Uit recent onderzoek blijkt dat zeven van de tien ouders opvoeden nu moeilijker vinden dan vroeger.

In de jeugdzorg gaat het al lang niet meer over alleen risico-kinderen . Het gaat ook over opvoeding, de leefomgeving, de toekomst en veiligheid van alle kinderen. Om de jeugdzorg nu en in de toekomst in het goede spoor te krijgen en te houden is samenwerking meer dan ooit noodzakelijk.

Alle partijen, van politiek tot en met de werkers in het veld, zijn daar genoegzaam van doordrongen.

Met zo n 150 vertegenwoordigers van organisaties en instellingen in de jeugdzorg, politici en bestuurders gaan staatssecretaris Van Bijsterveldt en wethouder Buyne in samenspraak met voorbeelden van een aantal referenten tijdens Jeugdpoort op zoek naar meer creatieve oplossingen om die samenwerking ook daadwerkelijk gestalte te geven. Thema s als bestuurbaarheid en praktisch ondernemerschap zullen daarbij tegen het licht worden gehouden. En vanzelfsprekend zal het ook gaan over regelgeving en financieringsstructuren die samenwerking hinderlijk in de weg staan.

Jeugdpoort vindt plaats in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort op dinsdag 15 januari en is vrij toegankelijk voor leden van de (audio-visuele) pers. De aanvang is 17.00 uur.

Meer informatie: drs. Janke van der Zaag: T 010 4129054 of M 06 51396048

Het volledige programma treft u aan als bijlage.

Programma Jeugdpoort 15 januari 2008

17.00 uur Ontvangst

17.30 uur Welkom door bestuur Jeugdpoort
Gesproken column door Thomas von der Dunk

17.35 uur Introductie onderwerp en gastsprekers door de dagvoorzitter

17.40 uur Mevrouw J. M. (Marja) van Bijsterveldt-Vliegenthart, Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

17:50 uur Mr. H. Y. (Hennah) Buyne, wethouder Jeugd, Werk en Inkomen, Educatie en Grote Stedenbeleid (en tevens portefeuillehouder Jeugdzorg Stadsregio Amsterdam) over de kwaliteit van het onderwijs, voortijdig schoolverlaten, vroeg- en voorschoolse educatie en de jeugdzorg.

18:00 uur Vragen en discussie aan de hand van bijzondere voorbeelden van ondernemerschap en samenwerking over grenzen heen. Aan de orde komen thema 's gerelateerd aan Veiligheid, Convenant aanval op uitval, passend onderwijs, samenwerken in oude wijken en achterstandsgebieden, samenwerken in de jeugdzorg, gesloten jeugdzorg en Centrum voor Jeugd en Gezin.

Referenten zijn mevrouw A. de Graaf, voorzitter Raad van Bestuur Tjallingahiem, Leeuwarden, de heer W. Janssen, directeur BJZ, Amsterdam, mevrouw mr. N.A. Kalsbeek, voorzitter Raad van Bestuur Altra en de heer J.J. du Prie, directeur van Horizon.

19:00 uur Napraten en borrel

20:00 uur Einde bijeenkomst