Ingezonden persbericht


Vervroegen openingstijden horeca niet effectief
'Ouders zelf verantwoordelijk voor drankgebruik en op tijd thuis komen van kinderen'

Woerden, 15 januari 2008 - Het idee van twee Friese moeders om openingstijden in de horeca te vervroegen en zo alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan is absoluut niet effectief. Het vervroegen van openingstijden betekent niet dat jongeren ook eerder naar huis gaan. Koninklijk Horeca Nederland vindt het ronduit merkwaardig dat ouders de overheid vragen om hun kinderen eerder thuis te laten komen. "Dat is de wereld op z'n kop", aldus Esther Herber-Zey, Sectorvoorzitter Discotheek- en Zaalbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland. "Als je wilt dat je kinderen op tijd thuis zijn en verantwoordelijk met drank om moeten gaan, dan moet je daar ook met je eigen kinderen afspraken over maken. Als dat niet lukt, moet je je als ouder achter de oren krabben en niet gaan wijzen naar de horeca."

Koninklijk Horeca Nederland reageert hiermee op de noordelijke actiegroep Vroeg op Stap, die zich inzet voor een landelijke vroegere sluitingstijd in de horeca. Deze actiegroep heeft handtekeningen ingezameld om een zogenaamd burgerinitiatief in te dienen bij de Tweede Kamer. Volgens de moeders die de handtekeningen verzamelden betekenen vroegere sluitingstijden dat jongeren minder drinken. Zij denken dat jongere bezoekers dan vanzelf eerder naar de horeca gaan. Dit is een veronderstelling die kant noch wal raakt.

Esther Herber-Zey: "Horecaondernemers proberen zelf al decennia lang om gasten zo vroeg mogelijk in hun zaak te krijgen en dat blijkt ondoenlijk. Jongeren hebben nu eenmaal een totaal andere tijdsinvulling van de zaterdagavond dan pakweg 15 jaar geleden. Veel jongeren werken op zaterdag en gaan tegenwoordig eerst gamen, chatten, thuis bijpraten met vrienden of tv-kijken, voordat zij op stap gaan. Dan hebben we het nog niet eens over het indrinken in de illegale zuipketen waar het gros van de gemeenten de ogen voor sluit. Als je dan ook nog de sluitingstijden gaat vervroegen, zal het nadrinken in die keten en schuren alleen maar hand over hand toenemen."

Uit eerder onderzoek van het ministerie van VWS (2002) blijkt dat ruimere openingstijden helemaal niet leiden tot meer alcoholmisbruik. "De maatregel die de moeders voorstellen is helemaal niet effectief, maar leidt er toe dat een hele branche de nek om wordt gedraaid", aldus Herber-Zey. Uit datzelfde onderzoek bleek bovendien dat ruimere openingstijden juist de veiligheid bevorderen en leiden tot vermindering van de overlast, doordat bezoekers niet allemaal tegelijk massaal op straat komen te staan.

Koninklijk Horeca Nederland is betrokken bij diverse projecten, zoals 'Way Out', om alcoholmisbruik tegen te gaan. Herber-Zey: "Kinderen van 11-12 jaar blijken veel te drinken. Ik kan u verzekeren dat dit absoluut niet in de horeca gebeurt. Slechts 15% van de alcohol wordt genuttigd in de horeca. 85% wordt elders genuttigd, o.a. in illegale bierketen. De overheid moet juist dat probleem aanpakken."

|                                                                    |
|Noot voor de redactie - 

Ingezonden persbericht