Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Attractieve website informeert scholen over gezond binnenklimaat

De Stichting Gezond leren? Beter Ventileren! heeft een opvallende en attractieve website gelanceerd. Via deze site wil zij alle belanghebbenden informeren over een gezond binnenmilieu op school. Zo biedt de site onder meer een wegwijzer die informeert over de verschillende ventilatiesystemen. Maar ze brengt ook de feiten over het binnenklimaat op een heldere manier voor het voetlicht.

Belangrijkste doelstelling van de stichting en de website is het bieden van een volledig overzicht van de ventilatieoplossingen die binnen scholen in Nederland toepasbaar zijn. Daarbij richt de stichting zich op diverse doelgroepen, zoals gemeenten, schoolbesturen, leerkrachten, ouders en leerlingen. Maar ook oplossers van ventilatieproblemen in scholen zoals producenten, importeurs, installateurs, adviseurs en financiers kunnen de site als informatiebron raadplegen. Elke bezoeker kan op de startpagina meteen aangeven in welke hoedanigheid hij de informatie over het binnenmilieu wil bekijken; als onderwijzer, schoolbestuurder, ouder, enzovoorts.

De Stichting Gezond Leren? Beter Ventileren! heeft gemerkt dat bij mensen in het onderwijs, maar ook bij ouders van schoolkinderen, momenteel veel vragen leven ten aanzien van het binnenklimaat op de school. Vaak gaat het dan om feiten; wat is nu bepalend voor een goed binnenmilieu? En hoe zit het met geluidsoverlast of te hoge temperaturen? Veel mensen weten inmiddels dat een goed binnenklimaat belangrijk is voor de gezondheid van kinderen en onderwijzend personeel, maar ook de leerprestaties zijn duidelijk gerelateerd aan een goed of slecht geventileerde ruimte. Onderzoek heeft uitgewezen dat dagelijks 2.000 leerkrachten en 20.000 leerlingen ziek thuis zijn door ongezonde lucht in scholen. Bovendien heeft TNO aangetoond dat leerlingen bij een gezond binnenmilieu 15 procent beter presteren.

De Wegwijzer op de website biedt schematisch en zeer laagdrempelig verschillende voorbeelden van ventilatiesystemen, inclusief een heldere beschrijving. Bij elk systeem krijgt de bezoeker te zien wat het geboden comfort is, zowel in de zomer als in de winter, hoe het met het energieverbruik is gesteld en op welke wijze men het systeem moet gebruiken.

Al deze informatie is vanaf nu te vinden op de website www.gezondleren.nl. De Stichting Gezond Leren? Beter Ventileren! zal zich de komende maanden nog nadrukkelijker gaan profileren als hét onafhankelijke informatiepunt voor de onderwijswereld over binnenmilieu. Naast een informerende taak wil de stichting zich ook bezighouden met zaken als probleemidentificatie en oplossingsspecificaties.

Als reactie op onderzoeken en berichten dat het niet al te best is gesteld met het binnenmilieu op veel scholen, hebben de gezamenlijke ventilatiefabrikanten in ons land vorig jaar de Stichting Gezond Leren? Beter Ventileren! opgericht. De leveranciers willen met deze stichting op een heldere én objectieve manier informeren over de wijze waarop scholen het binnenklimaat kunnen verbeteren. Op de hele site is daarom bewust geen informatie geplaatst over producten of diensten van specifieke leveranciers.

Voor de pers -