Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

11 januari 2008

Baas in eigen buurt!

ROTTERDAM - De Samenwerkende Bewonersorganisaties Rotterdam (SBR) presenteert op dinsdag 15 januari van 15:30-18:00 uur in de Laurenskerk te Rotterdam het onderzoeksrapport 'Betrokken zijn werkt', waarin is onderzocht hoe bewoners een actieve, centrale rol binnen de eigen buurt in kunnen nemen. Het onderzoek is tot stand gekomen nadat in 2005 door bewonersorganisaties geconcludeerd werd dat burgerparticipatie vooral een beperkte participatie is, vormgegeven door de overheid. Het rapport zal om 17:30 worden aangeboden aan Burgermeester Opstelten van Rotterdam.

Bewoners moeten erop kunnen vertrouwen dat de problemen die zij dagelijks ervaren daadwerkelijk worden aangepakt. Bij het wijkgericht werken gaat het erom dat bewoners meer te zeggen krijgen over de aanpak van leefbaarheidsproblemen in hun eigen omgeving. Daarvoor is een goede samenwerking nodig tussen bewoners, de overheid en instellingen die in de wijk actief zijn. Vooral bij het bepalen van welke problemen opgepakt moeten worden is de inbreng van bewoners onmisbaar omdat zij weten wat er in hun omgeving speelt en goed kunnen bepalen wat er opgepakt moet worden. Wanneer er overeenstemming is bereikt over de aanpak van de leefbaarheidsproblemen, moeten de bewoners erop kunnen vertrouwen dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. In de wijkaanpak telt het resultaat. Het gaat om de uitvoering.

De SBR is in 2001 opgericht door een groep Rotterdammers die ontevreden waren over het gemeentelijke beleid om te zorgen voor een schone, hele en veilige stad. Inmiddels heeft de SBR een achterban van ruim 80 bewonersorganisaties die samen de doelstelling van de SBR, het bevorderen van een schoon, heel en veilig Rotterdam, kracht bij zetten. In de beginjaren heeft de SBR zich vooral gericht op veiligheid. Veiligheid kan echter niet los worden gezien van de leefbaarheid en kwaliteit van een wijk. De SBR is daarom van mening dat het wijkgericht werken zorgt voor een effectieve aanpak van de door bewoners ervaren veiligheidsproblemen.