TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 14-01-2008

Televisie
OPGELICHT?!
Uitzending dinsdag 15 januari
Nederland 1 - 21.05 uur

DE AUTOKLOON: ÉÉN AUTO, TWEE EIGENAREN

Stel je voor, je vindt de auto van je dromen. Je betaalt en hij staat bij jou voor de deur. Maar let op; ook al heb je de papieren in handen, hoe weet je dat je echt de eigenaar bent van de auto? In OPGELICHT?! van dinsdag 15 januari het verhaal van een auto die gekloond wordt.

Op 7 september 2007 worden Wim uit Loerbeek en Chris uit Haarlem beiden de trotse eigenaar van een zwarte Peugeot 307. Ze weten niet dat beide auto's hetzelfde kenteken en zelfs hetzelfde chassisnummer hebben!

De vervalsing komt aan het licht als Chris een brief ontvangt met de melding dat hij geen wegenbelasting meer hoeft te betalen. De Peugeot staat op dat moment bij de Peugeotgarage voor een algehele controle. Alle alarmbellen gaan af en de politie Haarlem neemt de auto in beslag. De auto blijkt een kloon te zijn van het origineel; de Peugeot van Wim. Hoe kon dit gebeuren?

Tientallen Nederlanders zijn inmiddels het slachtoffer geworden van dit fenomeen. In de uitzending vertelt Harry Blaauw van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) dat de Rijksdienst voor het Wegverkeer een smartcard aan het ontwikkelen is ter vervanging van het kentekenbewijs. De smartcard zal moeilijker te vervalsen moeten zijn dan het huidige kentekenbewijs. Volgens Blaauw zal dat in Europees verband moeten gebeuren en is nog niet duidelijk wanneer het wordt ingevoerd.

Ton Heerts, Tweede Kamerlid voor de PvdA, zal de minister van Justitie vragen om maatregelen tegen het autoklonen te nemen. Heerts vraagt zich in OPGELICHT?! ook af of de politie wel in staat is om landelijke prioriteit te geven aan het bestrijden van autoklonen. In OPGELICHT?! de meest complexe auto-oplichtingstruc die je ooit hebt gezien!

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Voor meer informatie: www.opgelicht.nl