Ingezonden persbericht


Persbericht academisch ziekenhuis Maastricht en CIRO Horn

In The Lancet januari 2008:
Geïntegreerde aanpak COPD gewenst

MAASTRICHT, 15 januari 2008 - Chronische longaandoeningen, COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disaese) vormen nog altijd een groot probleem voor de gezondheidszorg. Jaarlijks overlijden wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen mensen hieraan, ongeveer evenveel als aan HIV/AIDS. Reden voor het gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift The Lancet in het eerste (januari)nummer van 2008 aandacht te schenken aan de geïntegreerd aanpak van het Centrum voor Integrale Revalidatie Orgaanfalen (CIRO, gevestigd in Horn). Prof.dr. Emiel Wouters, is hoofd Longziekten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum + en wetenschappelijk directeur van CIRO: "De beschikbare kwantitatieve data laten al duidelijk zien dat COPD wereldwijd één van de meest voorkomende ziekten is."

De titel van het verhaal in The Lancet luidt: Integration of pulmonary rehabilitation in COPD. "Herkenning en erkenning van dit gegeven verplicht ons met de grootst mogelijke inspanning een toenemende publieke bewustwording te bewerkstelligen voor het accepteren van een geïntegreerde benadering zoals wij die binnen CIRO toepassen. Zo'n geïntegreerde aanpak richt zich op het verminderen, of op z'n minst het stabiliseren, van tegenwoordige en toekomstige last van ziektes veroorzaakt door COPD", aldus de Maastrichtse hoogleraar.

Vergrijzing

Het september-nummer 2007 van The Lancet besteedde aandacht aan data over het wereldwijd voorkomen van COPD die zijn verkregen in het kader van de BOLD-studie. Die bevestigt dat, naast het roken, de factor leeftijd in sterke mate bijdraagt aan het voorkomen van COPD en de mate van ernst van de ziekte.

Wouters: "De vergrijzing van de wereldbevolking en de meerdere, gelijktijdige ziektebeelden die kenmerkend zijn voor COPD, maken duidelijk dat een geïntegreerde aanpak, zoals ook de WHO die voorstaat, de hoogste prioriteit verdient."


---

Zie ook: www.thelancet.com, www.azm.nl, www.pul.unimaas.nl en www.ciro-horn.nl.

Bijlage: Achtergrondinformatie CIRO Horn.



Ingezonden persbericht