Ingezonden persbericht


Voor Europa unieke samenwerking azM en Proteion Zorgcentra Midden-Limburg in Horn: Nieuw centrum voor chronische ziekten opgericht: CIRO Horn

Proteion Zorgcentra in Midden-Limburg is samen met het azM een nieuw en voor Europa uniek centrum gestart voor geïntegreerde zorg ten behoeve van patiënten met chronische ziekten: CIRO Horn.

Geneeskunde is nog vaak gericht op verzorging van acute aandoeningen. Chronische zieken vormen echter een toenemende zorguitdaging in onze huidige maatschappij: betere behandeling van acute pathologie en zeker ook de toenemende vergrijzing van onze bevolking dragen bij aan deze toename van chronische zieken. Ondanks zo goed mogelijke medische behandeling, heeft een belangrijk deel van deze patiënten blijvende beperkingen en handicaps.

Hoe ga je met de beperkingen om in je dagelijks leven en functioneren? CIRO Horn heeft voor patiënten met longaandoeningen reeds een uitgebreid begeleidingstraject ontwikkeld. Volgens prof.dr. E. Wouters, hoofd van de afdeling longziekten van het azM, waar Proteion al geruime tijd mee samenwerkt op het terrein van COPD, is deze begeleiding ook zeer bruikbaar bij andere chronische ziekten. Daarnaast zal worden betracht de toegankelijkheid en de capaciteit te verbeteren zodat aan deze chronisch zieken een zo optimaal mogelijke "zorg op maat" kan worden aangereikt. Wouters zal, met drs. R. Mostert van Proteion, tevens leiding gaan geven aan het nieuwe centrum.

Aandoeningen als reuma, gewrichtsziekten, diverse darmaandoeningen, diabetes en zwaarlijvigheid, en chronische longaandoeningen veroorzaken volgens Professor Wouters vergelijkbare beperkingen en handicaps: een verminderde kwaliteit van leven is een terugkerende vaststelling bij deze chronische ziekten. In de aanpak van het nieuwe centrum draait het, naast goede begeleiding en voorlichting, ook om een multidisciplinaire aanpak van de ervaren beperkingen van de patiënt omdat op die manier het functioneren, ondanks de beperkingen, kan worden verbeterd.

De begeleiding door CIRO Horn is gericht op een zo groot mogelijke zelfredzaamheid en meest optimale kwaliteit van leven: "De patiënt komt hiervoor periodiek naar het centrum of verblijft kortdurend in het centrum. Uiteraard worden ook de begeleiding en opvang in de thuissituatie niet vergeten. Niet alleen leidt dit tot een manifeste verbetering in de levenskwaliteit van deze patiënten, maar ook is aangetoond dat de druk op de bestaande medische zorg hierdoor vermindert", licht drs. R. Mostert toe.

Regio

Om de chronische patiënt zo goed mogelijk te begeleiden zullen nog dit jaar op diverse locaties in Zuidoost-Nederland revalidatietrajecten voor chronische ziekten worden ingericht.

CIRO Horn stelt hiertoe haar expertise beschikbaar ten behoeve van deze patiënten. Bij CIRO Horn zullen de klinische capaciteit, scholing en supervisie worden gecentreerd. Locaties als het azM Maastricht, het Màxima Medisch Centrum in Eindhoven en het St.-Jansgasthuis in Weert zullen vooralsnog als satellietcentra gaan fungeren en in de toekomst is verdere uitbreiding te verwachten. De verwachting is dat CIRO Horn, naast haar huidige zorgfunctie ten behoeve van chronische longaandoeningen, hiertoe een grotere groep chronisch zieken zal kunnen bereiken.

Professor Wouters verwacht dat de capaciteit door de start van CIRO Horn de komende jaren progressief zal groeien. "Dankzij de samenwerking tussen Proteion en het azM lopen we met dit soort vraaggestuurde ontwikkelingen voorop binnen Europa. Deze nieuwe vorm van patiëntgerichte zorg kan straks in andere regio's in binnen- en buitenland zonder meer worden overgenomen."

Voor meer info: www.ciro-horn.nl

Nadere informatie: Jos van Cann, stafdienst Communicatie azM, (t 043-3875113 / m 06-26882865 / e-mail jos.vancann@azm.nl )


---- --