Japanse walvisvaarder op de vlucht met 2 gijzelaars


Aan Boord van de "Steve Irwin" - 15 Januari 2008 -- 0700 GMT - Antarctisch Walvisreservaat

DEN HAAG, 20080115 -- De kapitein van de Japanse walvisjager Yushin Maru No. 2 gijzelt twee bemanningsleden van Sea Shepherd schip Steve Irwin. Australiër Benjamin Potts en Brit Giles Lane werden vastgebonden aan de radarmast van het harpoenschip. De kapitein van het walvisjachtschip weigert in te gaan op het verzoek van kapitein Paul Watson om de bemanningsleden vrij te laten. De twee bemanningsleden gingen aan boord van het walvisschip met de boodschap dat ze illegaal walvissen doden in het Antarctische walvisreservaat. Sea Shepherd verzoekt Australië en Groot-Brittannië om de onmiddellijke vrijlating van deze bemanningsleden te eisen.

De brief die overhandigd werd aan de kapitein van het Japanse walvisschip, bevatte volgende tekst:

Aan de kapitein van een Japans schip betrokken in stroperij activiteiten in de Australian Antarctic Territorial Economic Exclusion Zone.

Mijnheer,

Mijn naam is Giles David Lane.

Ik ben een Brits staatsburger en een onbezoldigd vrijwilliger op Sea Shepherd Conservation Society schip Steve Irwin.

Ik ben aan boord van uw schip gekomen omdat u geweigerd heeft om onze berichten aangaande uw illegale activiteiten in de Australische wateren van het Antarctische walvisreservaat (waar geen economische activiteit is toegestaan) in ontvangst te nemen.

Ik kom niet aan boord van uw schip met de intentie een misdaad te begaan, u te beroven, u of één van uw bemanningsleden te verwonden of uw schip te beschadigen. Mijn reden om aan boord te komen: ik wil u de boodschap afleveren dat u de internationale beschermingswetten overtreedt en dat u tevens de Australische wetten schendt. Het is mijn bedoeling u deze boodschap te overhandigen en u te vragen mij van boord te laten gaan zonder mij kwaad te doen of te arresteren.

Ik ben gemachtigd om te handelen om de naleving van deze wetten af te dwingen in overeenstemming van het United Nations World Charter for Nature en de wetten van Australië.

Ik kom aan boord met het verzoek dat u zich onthoudt van verdure criminele activiteiten in deze wateren en stopt met het doden van bedreigde walvissen in dit Walvisreservaat. U overtreedt de bepalingen van de Internationale Walviscommissie die commerciële walvisjacht verbiedt en u overtreedt de Australische wetten omdat u walvissen dood in Australische territotiale wateren zonder toelating of vergunning van de Australische Regering.

Ik vaar met kapitein Paul Watson die u verzoekt om mij met respect te behandelen en overeenkomstig de Conventie van Genève.


Check also: www.seashepherd.org/news/media_080115_3.html