Duizenden scholieren oriënteren zich op een baan in de procesindustrie

15/01/2008 20:33



Den Haag, 15 januari 2008 - Van 21 t/m 25 januari 2008 vindt voor de zevende keer de jaarlijkse Week van de Procestechniek plaats in verschillende regio's. Ruim 3.600 leerlingen uit Limburg, Zeeland, West-Brabant, Noordoost-Brabant, Zuid-Holland, Drenthe, Groningen en Noord-Holland krijgen de kans om in een procestechnisch bedrijf rond te kijken en enkele werkzaamheden van een procesoperator, onderhoudsmonteur of laborant uit te voeren. Dit evenement wordt op elke locatie georganiseerd vanuit het regionale beroepsonderwijs en bedrijfsleven om jongeren te enthousiasmeren voor het werken in de industrie en de instroom van gekwalificeerd personeel in deze branche te vergroten.

Leerlingen bezoeken ROC's waar zij proefopstellingen besturen, sleutelen aan buizenstelsels, digitale processimulaties besturen, verschillende producten maken en onderzoekjes uitvoeren. Tevens bezoeken de scholieren één van de procestechnische bedrijven in de regio. In 2008 haken twee nieuwe regio's aan: bedrijven in Noord-Holland en Noordoost-Brabant ontvangen in week 4 ruim 600 leerlingen. Aanstuurders zijn de Regionale Adviescommissie Procestechniek (RAP) Noord-Holland en het Brabantse Platform Techniek = Troef. MIT/Procestechniek Limburg startte dit succesvolle evenement in 2002, waarna een aanzienlijk aantal regio's dit concept heeft overgenomen. Dankzij een landelijke intensieve samenwerking tussen de initiatiefnemers worden inmiddels leerlingen in maar liefst acht regio's bereikt. Net als in 2007 organiseren Technomatch (Groningen en Drenthe), PMR (Rotterdam), MIT/ Procestechniek Limburg en PZW (Zeeland/West-Brabant) in week 4 van 2008 diverse leerlingenactiviteiten. Ondermeer de volgende bedrijven bieden een programma aan: de proeffabriek van de Hogeschool Zuyd Heerlen, Trespa (Limburg), DOW, EASTMAN (Zeeland), Cargill, Perfetti van Melle, GEP (West-Brabant), Educatief Informatie Centrum (EIC), Akzo Nobel, Huntsman Holland, Hexion, Lyondell (Rotterdam), Teijin Twaron, DSM Engineering Plastics, Diolen, Emmtec Services (Drenthe), Corus, Paramelt B.V., Crown van Gelder, Forbo Linoleum, Cargill Cocoa, Chemtura B.V. (Noord-Holland), Acket Drukkerij Kartonnage, Ball Packaging Europe, Kaal Masten, N.V. Organon, Spierings Kranen, Unilever, Van Raak Staal en Verhoeven Oss (Noordoost-Brabant).

Landelijke promotie van de industrie
De landelijke promotie van de procesindustrie wordt uitgevoerd door de leden van het netwerk Promotie Proces- en laboratoriumtechniek Nederland (PPN), waar o.a. bovengenoemde organisaties en VAPRO-OVP in participeren. Stichting C3 coördineert het PPN-netwerk en stimuleert de landelijke verspreiding van de Week van de Procestechniek.

Grote behoefte aan gekwalificeerd bètatechnisch personeel
De Week van de Procestechniek is één van de vele initiatieven die in Nederland worden ondernomen om bètatechnische opleidingen en beroepen te promoten onder de jeugd. Met name de chemie heeft de laatste jaren meer aandacht gekregen doordat het Innovatieplatform vanuit het Ministerie van Economische Zaken chemie als een van haar sleutelgebieden heeft uitgeroepen. De Regiegroep Chemie, waarin zowel kennisinstellingen als bedrijfsleven participeren, maakt zich ondermeer sterk voor het verhogen van de instroom van gekwalificeerd personeel in de chemie de komende jaren (bron: Roadmap Human Capital Chemie). Aanleiding voor de diverse promotieactiviteiten zijn de teruglopende studentenaantallen in bètatechnische opleidingen. Bovendien veroorzaakt de vergrijzing de komende jaren een grote vervangingsvraag in de industrie. Bedrijven verwachten tussen nu en 2010 een zorgelijk tekort aan chemisch geschoold personeel (bron: Technomonitor 2006). Meer dan de helft van de bedrijven in de procesindustrie verwacht in de nabije toekomst problemen met het invullen van vacatures (bron: Arbeidsmarktonderzoek Procesindustrie en Algemene Operationele Techniek 2007, VAPRO-OVP). Het is van belang dat de industrie in Nederland behouden blijft. Het vmbo en mbo zijn belangrijke leveranciers van technische kenniswerkers en vakmensen voor de industrie. Op het vmbo komen chemie en procestechniek nauwelijks aan bod, waardoor leerlingen onvoldoende bekend zijn met hun mogelijkheden in die sector. Dit onderstreept het belang van de promotie van dit vakgebied onder deze groep leerlingen.

Meer informatie over dit evenement vindt u op www.weekvandeprocestechniek.nl U kunt ook contact opnemen met Wendy Caan via wcaan@c3.nl of (070) 337 87 85





http://www.weekvandeprocestechniek.nl