Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans reikt koninklijke onderscheiding uit aan minister Anciaux

15 jan 2008 | Bert Anciaux, de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel, ontvangt dinsdag uit handen van staatssecretaris Timmermans het Ridder Grootkruis in de orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vindt plaats in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel.
Ridder Grootkruis in de orde van Oranje-Nassau
Ridder Grootkruis

Het Ridder Grootkruis in de hoogste ridderlijke onderscheiding in de orde van Oranje-Nassau. Een ridderorde wordt toegekend aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. De nadruk bij een benoeming in de orde van Oranje-Nassau ligt daarbij op de bijzondere betekenis van deze verdiensten voor anderen.

Minister Anciaux ontvangt het Ridder Grootkruis vooral vanwege zijn buitengewone inzet voor het bevorderen van de culturele betrekkingen tussen Vlaanderen en Nederland. Het meest tastbare bewijs van zijn persoonlijke betrokkenheid daarbij, is het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, waar de uitreiking tevens plaatsvind. Daarnaast is het lintje ook een erkenning voor zijn nauwe betrokkenheid bij het Vlaams cultureel centrum `De Brakke Grond' in Amsterdam, de Nederlandse Taalunie en de tijdschriften 'Ons Erfdeel', 'Septentrion' en 'The Low Countries'.

Tijdens de uitreiking van het Ridder Grootkruis bedankte Timmermans (Europese Zaken) Anciaux voor zijn bijdrage aan de Vlaams-Nederlandse culturele betrekkingen. "Ik heb grote waardering voor de manier waarop u zich de afgelopen jaren ingezet om de banden tussen Nederland en Vlaanderen te verstevigen", zei Timmermans.

De uitreiking in Huis deBuren maakt deel uit van Timmermans' eendaagse werkbezoek aan Brussel. Eerder op de dag sprak Timmermans met de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme, Geert Bourgeois. Ook ging Timmermans terug naar zijn oude basisschool, Sint Stevens Woluwe, waar hij herinneringen ophaalde met zijn vroegere schoolmeester, de heer De Wit. "Deze school en u, meester De Wit, hebben mij mede gevormd hebt tot wie ik nu ben. Hier ben ik Europeaan geworden", aldus Timmermans.

Meer informatie


* Lees meer over de Orde van Oranje-Nassau Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl