D66

Wijkenbeleid moet solide worden gefinancierd

15 januari 2008

D66 Kamerlid Boris van der Ham heeft vandaag mondelinge vragen gesteld aan minister Vogelaar (PvdA) van Wonen, Wijken en Integratie over het bericht dat er amper extra geld is voor prachtwijken. Het kabinet wil in acht tot tien jaar van veertig probleemwijken krachtwijken maken. De financiering van deze plannen laat echter te wensen over.

De 250 miljoen euro aan extra investeringen vanuit de woningcorporaties die de minister vorig jaar met de corporaties is overeengekomen lijkt vooral te zullen gaan naar oude, al bestaande projecten. Van der Ham: "Het is goed dat bestaande projecten doorgaan, maar er is beloofd dat er nieuw geld komt voor extra inspanningen voor de wijken. Nu lijken de corporaties daar onderuit te willen."

Een woordvoerder van Vereniging van woningcorporaties Aedes geeft zelfs toe dat er op dit moment onderhandeld wordt met corporaties of bepaalde oude projecten wel of niet onder de `Vogelaargelden' kunnen vallen. Boris van der Ham: "Het is toch gek dat er `onderhandeld' moet worden over of iets oud of nieuw is. Daarmee wordt toch erkend dat er een grijs gebied is binnengetreden?"

Van der Ham vroeg de minister om opheldering. Deze gaf als reactie dat zij desnoods dwang gaat toepassen om corporaties te bewegen om nieuw geld te investeren in de krachtwijken. In reactie daarop legde Van der Ham haar voor dat de corporaties wellicht ruimte zien in de gemaakte afspraken om er toch mee weg te komen. Van der Ham: "Steeds meer blijkt dat de afspraken flinterdun blijken. Daarnaast heeft Vogelaar de onderhandelingen in een vroeg stadium de verhoudingen op scherp gezet waardoor er nauwelijks constructief wordt samengewerkt."
---